Bulgaars leger stuurt gepantserde voertuigen naar Macedonische grens

25/08/15 om 10:52 - Bijgewerkt om 12:16

Bulgarije heeft samen met Macedonië gepantserde voertuigen gestuurd naar vier grensposten om de grenspolitie te ondersteunen bij een migrantentoestroom.

Bulgaars leger stuurt gepantserde voertuigen naar Macedonische grens

© AFP

'In deze fase gaan we de grensbewaking enkel versterken', verklaarde Nikolay Karaivanov, een verantwoordelijke voor de operaties aan het ministerie van Defensie. Er werden ook 25 militairen en geblindeerde voertuigen gestuurd naar de Bulgaars-Macedonische grensposten, 'maar hun aantal kan opgedreven worden als de situatie verergert'.

Bulgarije wordt momenteel nog gespaard van de migrantentoestroom die via Griekenland naar Macedonië reizen. 'We schatten dat het risico relatief beperkt is aangezien Bulgarije de registratieprocedures respecteert.' Dat is niet het geval in Griekenland, Macedonië en Servië, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Roumiana Batchvarova.

Prikkeldraadhek verlengen

Sinds het begin van dit jaar heeft Bulgarije 15.000 vluchtelingen opgevangen, voornamelijk Syriërs. De migranten die in Bulgarije stoppen worden enkele maanden in een vluchtelingenkamp geplaatst, alvorens ze een statuut verkrijgen dat hen - in het beste geval- toelaat om binnen de Europese Unie te reizen zonder zich daar te vestigen.

Bulgarije 'bewaakt haar grenzen goed', terwijl de migranten gemakkelijker langs de Griekse eilanden kunnen passeren om zich via Macedonië en Servië richting Oost-Europa te begeven. Het land heeft aan de grens met Turkije een prikkeldraadhek van 30 kilometer die ze wil verlengen en er zijn een duizendtal politieagenten om te verhinderen dat mensen stiekem binnendringen. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners