Buitenlandministers: Meer Europa en een nieuw verdrag nodig

Elf buitenlandministers willen een federaler Europa, met onder andere een robuustere eurozone, meer militaire samenwerking en meer macht voor het Europees parlement.

In Warschau heeft maandagavond de laatste vergadering plaatsgevonden van de Westerwelle-groep, de informele club van elf Europese buitenlandministers die zich over de toekomst van de Europese Unie bogen.

De ministers, waarinder de Belg Didider Reynders pleiten voor een ver doorgedreven federalisme. Ze leggen hun eindrapport nu voor aan het Europees Parlement en de nationale parlementen.

De ‘Future of Europe’-groep was een initiatief van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Nieuw verdrag

Nog maar in mei dit jaar luidde het bij een betrokken diplomaat dat voor de verdere integratie van de EU een wijziging van de Europese verdragen onontbeerlijk is, maar dat daar “nu niemand om staat te springen”.

Ondertussen is de crisis enkele maanden verder en begint het besef te rijpen dat een nieuw verdrag inderdaad nodig zal zijn. Commissievoorzitter Barroso kondigde vorige week zelfs aan dat hij daar tegen de Europese verkiezingen van 2014 concrete voorstellen voor op tafel wil leggen.

Van het eindrapport van de Westerwelle-groep worden maandagnacht de laatste punten en komma’s geschreven. Dinsdag wordt de tekst openbaar gemaakt.

Brussel

De ministers willen in november een “zo breed mogelijke conferentie” beleggen met het Europees Parlement en leden van de nationale parlementen om over het rapport van gedachten te wisselen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zou die vergadering graag in Brussel organiseren.

De voorzitters van de Commissie, de Europese Raad, de Europese Centrale Bank en de eurogroep worden eveneens bij het overleg betrokken.

Legers

De Westerwelle-groep wil op lange termijn een diepe integratie van de EU en hanteert een uitgesproken federale logica. Een concreet voorstel is meer samenwerking tussen de nationale legers. Sommige ministers bepleiten zelfs een heus Europees leger.

Er werd ook nagedacht over het herstellen van het democratisch deficit van de Unie en een grotere rol voor haar Parlement.

Door de schuldencrisis in de eurozone wordt op verschillende fronten aan de toekomst van Europa gewerkt. Er is niet alleen het Westerwelle-document, Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy sleutelt nog steeds aan zijn bouwstenen voor een volwaardige Economische en Monetaire Unie (EMU). In de loop van de herfst komt ook de Commissie met haar blauwdruk voor een robuuster eurozone.

Europese verkiezingen

Dat het Europees Parlement mee gaat onderhandelen over het rapport-Van Rompuy is volgens Didier Reynders mee te danken aan de dynamiek die de Westerwelle-groep op gang heeft gebracht. Als het van Reynders afhangt, monden alle discussies over twee jaar uit in de oprichting van een conventie die werkt aan een nieuw verdrag.

“In 2013 moeten we het terrein al kunnen effenen, zodat alle landen naar de Europese verkiezingen kunnen trekken met een discussie over Europa.”

Behalve Didier Reynders en Guido Westerwelle namen aan de Future of Europe-groep ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Polen, Oostenrijk en Denemarken deel. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content