Buitenlandministers bespreken crisis Oekraïne

24/02/15 om 16:01 - Bijgewerkt om 16:01

De Franse, Duitse, Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken zijn samengekomen in Parijs om de situatie in Oekraïne te bespreken. Russisch president Vladimir Poetin zei al op staatstelevisie 'niet geïnteresseerd te zijn in oorlog'.

Buitenlandministers bespreken crisis Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov © REUTERS

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne zijn in Parijs bijeengekomen om de situatie in Oekraïne te bespreken. De topdiplomaten Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier, Sergej Lavrov en Pavel Klimkin lanceerden tijdens de vergadering een oproep om de akkoorden van Minsk-2 strikt na te leven, te beginnen met een omvattend staakt-het-vuren en de terugtrekking van de zware wapens aan het front in de oorlogsgebieden van Oost-Oekraïne.

'Niet geïnteresseerd in oorlog'

De ministers van Buitenlandse Zaken willen ook dat de vrijlating van gevangenen en het toezicht door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) worden omgezet.

De Russische president Vladimir Poetin had eerder over een kans op een stapsgewijze normalisering van de situatie in het oorlogsgebied gesproken. Rusland is net als Europa niet geïnteresseerd in een oorlog, zei Poetin op de staatstelevisie. De president ziet ook aanwijzingen dat door de onderhandelingen in Minsk geleidelijk weer vertrouwen tussen Rusland, Duitsland en Frankrijk ontstaat. In de Wit-Russische hoofdstad is op 12 februari een vredesplan voor het Donetskbekken overeengekomen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners