Buigt Europa voor Cameron?

David Cameron na de EU-top © REUTERS

De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie over een akkoord, dat een Brexit moet vermijden, zitten in de eindfase.

De Britse premier David Cameron gooit zijn agenda om, zodat hij vandaag tijd kan vrijmaken om in Brussel de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te ontmoeten. Beide heren praten zullen praten over de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie naar aanleiding van het Brexit-referendum. Zondag staat een gesprek met de Europese president Donald Tusk op het programma.

Deze ontmoetingen geven aan dat de onderhandelingen in een eindfase zitten en een akkoord om een Brexit te vermijden zelfs in zicht is. Vooral langs Britse zijde klinken er positieve geluiden: ‘Deze gesprekken zijn een bewijs dat de onderhandelingen worden verdergezet om een zo goed mogelijk akkoord voor de Britten te bereiken’, aldus de woordvoerder van Cameron.

Migranten uitsluiten van sociale steun

Over verschillende eisen van Groot-Brittannië werden de afgelopen maanden al overeenkomsten bereikt – onder meer over de erkenning dat de euro niet de enige munt is binnen de EU – maar een heet hangijzer voor Cameron blijft de mogelijkheid om Europese migranten tijdelijk sociale steun te weigeren. De EU zou nu bereid zijn, om onder voorwaarden, in dit verhaal mee te stappen, bericht The Telegraph.

Als Cameron instemt met het Europese plan, zal hij heel wat kritiek moeten slikken van de conservatieve eurosceptische vleugel binnen zijn partij

Het voorstel van Tusk en Juncker zou lidstaten de mogelijkheid geven om mensen tot vier jaar uit te sluiten van sociale voordelen ‘op een moment dat het sociale zekerheidssysteem onder druk komt te staan.’ Al is het natuurlijk de vraag hoe men ‘onder druk staan’ zal definiëren en wie deze beslissing neemt.

Volgens Reuters is dit voorstel een erg afgezwakte versie van de initiële eis van Cameron. Wanneer de Britse leider instemt met het Europese plan, zal hij dan ook heel wat kritiek moeten slikken van de conservatieve eurosceptische vleugel binnen zijn partij, klinkt het.

Referendum

Als Cameron een naar eigen zeggen ‘goed akkoord’ uit de brand kan slepen dat onder meer de migratie van Europese burgers naar Groot-Brittannië afremt, zal hij de Britten vragen om bij het referendum voor EU-lidmaatschap te kiezen. Dat referendum zal voor eind 2017 worden georganiseerd, mogelijk al in juni van dit jaar.

Begin volgende week wil Tusk de Europese staatshoofden en regeringsleiders officieel inlichten over de stand van zaken en op de Europese top van 18 en 19 februari zou een akkoord gevonden moeten worden over de hervormingen die door Cameron worden geëist. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content