Brutaal Deens campagnefilmpje stopgezet wegens te veel seks en geweld (video)

13/05/14 om 16:20 - Bijgewerkt om 16:25

De Deense overheid lanceerde een filmpje vol geweld en seks om jongeren te overtuigen te gaan stemmen bij de Europese verkiezingen. Maar niet iedereen kon het 'grappige' filmpje smaken. Na een stormvloed van kritiek, besloot het parlement de campagne stop te zetten.

Brutaal Deens campagnefilmpje stopgezet wegens te veel seks en geweld (video)

Voteman © YouTube

Om jonge Denen naar de stembus te lokken, lanceerde de Deense overheid een cartoonfilmpje, met als hoofdrolspeler de gespierde Voteman. 90 seconden lang tracht de spierbundel zoveel mogelijk jongeren richting het stemhokje te duwen. Dit doet hij erg hardhandig: vuistslagen, onthoofding, of seksueel geweld. Niets is hem te brutaal. Dat meldt The Guardian.

"Als je niet komt stemmen, vindt hij je", klinkt het op de achtergrond. Waarna een woeste Voteman door slaapkamers en straten raast om 'luie' jongeren aan te sporen te gaan stemmen.

Afkeurende reacties

Hoewel het filmpje grappig bedoeld was, kon het merendeel van de Deense bevolking hier niet mee lachen. Sociale media werden overspoeld met afkeurende reacties. Een dag na de lancering besloot de overheid de campagne stop te zetten en werden de filmpjes van verschillende kanalen verwijderd.

"In de toekomst moeten we zorgvuldiger selecteren, waaraan we onze naam linken", zegt Mogens Lykketoft, de voozitter van het Deens Parlement.

Bij de Europese verkiezingen in 2009 daagde 60 procent van de Denen op om een stem uit te brengen, wat een pak hoger is dan het Europese gemiddelde van 43 procent. Al is dit hoge cijfer deels te wijten aan een referendum dat op dezelfde dag plaatsvond.

Onze partners