Brussel wil uitbuiting EU-migranten tegengaan

09/12/13 om 22:54 - Bijgewerkt om 23:30

Europese ministers van Sociale Zaken hebben in Brussel afspraken gemaakt om uitbuiting van arbeidsmigranten uit de Europese Unie (EU) aan te pakken. De EU wil voorkomen dat deze groep nog langer wordt onderbetaald.

Brussel wil uitbuiting EU-migranten tegengaan

In de bouw worden heel wat schijnconstructies gebruikt voor EU-migranten. © Thinkstock

"Het is een belangrijke stap in de strijd tegen schijnconstructies en uitbuiting", zegt de Nederlandse minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher over het besluit.

"Gelijk loon voor gelijk werk in het land waar je werkt, dat moet het uitgangspunt zijn in Europa,' zegt Asscher. Volgens de plannen kunnen boetes voor onderbetaling ook in een ander land worden geïnd, waardoor werkgevers zich niet meer kunnen verschuilen achter regels die niet in dat land gelden.

Schimmige constructies

EU-migranten die werken in de bouw kunnen voortaan stappen ondernemen tegen het bedrijf waar ze tijdelijk werken. In de bouw worden veel schimmige schijnconstructies gebruikt, waardoor Europese werknemers voor veel minder werken dan hun plaatselijke collega's.

Verder zijn er afspraken gemaakt die de controlemogelijkheden op werkgevers vergroten. Landen kunnen elkaar verzoeken inspectie te doen naar een bepaald bedrijf. De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. (Elsevier/Shari Deira/TV)

Lees meer over:

Onze partners