Brown ziet nog een rol voor zichzelf

07/05/10 om 13:03 - Bijgewerkt om 13:03

De Britse premier zet geen stap opzij en is bereid met de Liberaal Democraten te praten over een hervorming van het kiessysteem.

De Britse premier Gordon Brown ziet voor zichzelf nog een rol weggelegd in de regeringsvorming.Maar hij respecteert de wens van Nick Clegg van de Liberaal Democraten om eerst met de Conservatieven te praten. Brown is evenwel bereid tot een gesprek met Clegg over een hervorming van het kiessysteem.

Brown verklaarde vrijdag dat het zijn plicht is om ervoor te zorgen dat Groot-Brittannië een sterke, stabiele en principiële regering heeft.

Brown zei aan de administratie te hebben gevraagd om hulp te verlenen aan de partijen die discussies zullen voeren over de vorming van een regering, zo meldt de BBC.

Daarmee heeft hij groen licht gegeven voor regeringsonderhandelingen. De premier zet geen stap opzij.

Hervorming kiessysteem

Volgens de Britse openbare omroep zal Brown een voorstel doen aan Nick Clegg van de Liberaal Democraten om samen een regering te vormen.

Clegg meent evenwel dat de Conservatieven als eerste het recht hebben om te proberen een regering te vormen 'in het nationaal belang'.

David Cameron, de leider van de Britse conservatieven, zet vrijdag zijn plannen uiteen om een 'stabiele' regering te vormen.

Brown zegt de positie te respecteren van Nick Clegg, de leider van de Liberaal Democraten, om als eerste contact te hebben met Cameron.

Maar als de gesprekken tussen Cameron en Clegg niets zouden opleveren, is Brown bereid met de leider van de Liberaal Democraten te praten over 'domeinen waarover beide partijen misschien tot overeenstemming kunnen komen'.

Hij vermeldde een hervorming van het kiessysteem en plannen om de economische stabiliteit te verzekeren.

Onze partners