Bronnen: ‘België niet betrokken bij luchtaanval op Mosul’

© Belga

België was niet betrokken bij de luchtaanval op het Iraakse Mosul, vorige maand, waarbij meer dan honderd burgers omkwamen. Dat meldt VRT Nieuws dinsdag, op basis van bronnen dicht bij het dossier.

Enkele weken terug bleek al dat de kans op Belgische betrokkenheid erg klein was, maar dat een incident niet uit te sluiten was. De internationale coalitie heeft nu alle gegevens vergeleken van de verschillende toestellen van de verschillende landen die die ochtend actief waren boven de Noord-Iraakse stad. Ook daaruit blijkt dat het inderdaad geen Belgische toestellen zijn geweest die de fatale aanval uitvoerden. Wie dan wel verantwoordelijk is, is nog niet duidelijk.

De Belgische F16’s hebben de ochtend van de betrokken dag wel bombardementen uitgevoerd, maar waren niet alleen. Minstens twee andere landen uit de coalitie waren die ochtend ook actief. Aangenomen moet worden dat het dus om een toestel van één van die twee landen gaat. De Verenigde Staten gaven al aan dat ook zij die ochtend gevechtstoestellen hadden die bombardementen uitvoerden, maar of zij de aanval uitvoerden blijft onduidelijk omdat de verschillende partners binnen de coalitie elkaar bij incidenten niet met de vinger wijzen.

Begin deze maand was er nog veel controverse over de mogelijke Belgische betrokkenheid bij de aanval, nadat een journalist van The Guardian gewag had gemaakt van een rapport van het Pentagon dat die betrokkenheid zou bevestigen. Daarna vroegen oppositiepartijen SP.A en Groen om info. Die kwam er in een besloten Kamercommissie, waar SP.A niet naartoe ging.

Als onderdeel van de formele procedure die bij elk mogelijk incident wordt gevolgd, werd het incident aan het parket gemeld door Defensie. Het parket besliste uiteindelijk om geen onderzoek te openen.

Minister van Defensie Steven Vandeput laat bij monde van woordvoerder Laurence Mortier aan Knack.be weten dat hij ‘wacht op het formele rapport met betrekking tot de burgerslachtoffers van 17 maart’ alvorens te reageren. Eerder gaf Vandeput al aan dat het ‘de wereld op zijn kop’ zou zijn om nog voor de onderzoeken rond zijn al te verkondigen dat Belgische F-16’s mogelijk betrokken zouden kunnen zijn. ‘Ofwel kiezen we dat ik vaker algemeenheden verkondig, ofwel geef ik de verkozenen des volks achter gesloten deuren alle informatie, volgens de regels die we hier hebben afgesproken’, zo reageerde Vandeput op de eisen om meer openheid.

Partner Content