Brokstuk op La Réunion is van MH370, bevestigt Maleisische premier

05/08/15 om 20:05 - Bijgewerkt om 20:57

Het brokstuk van een vliegtuig dat vorige week werd gevonden op het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan, is volgens experts zeker van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in maart 2014 verdween.

Brokstuk op La Réunion is van MH370, bevestigt Maleisische premier

Het aangespoelde brokstuk op La Réunion © AFP

Dat heeft de Maleisische premier Najib Razak bevestigd op een persconferentie.

Het brokstuk, een zogeheten flaperon of vleugelflap, werd de voorbije dagen onderzocht in een labo in Toulouse om te achterhalen of het - zoals meteen werd vermoed - daadwerkelijk toebehoorde aan de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Onderzoek

'515 dagen nadat het vliegtuig is verdwenen, kan ik u met een bezwaard hart zeggen dat een internationaal team van deskundigen heeft bevestigd dat het op Réunion gevonden brokstuk inderdaad van MH370 is', zei Razak in Kuala Lumpur. 'Wij hebben nu fysieke bewijzen dat vlucht MH370 tragisch in de zuidelijke Indische Oceaan is geëindigd.

De bevestiging is geen grote verrassing. Het was al bekend dat het om een onderdeel van een Boeing 777 ging en er was slechts één vliegtuig van dat type officieel vermist: vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Onderzoek van de zeestromingen toonde bovendien aan dat brokstukken wel degelijk naar La Réunion (dat ten oosten van het Afrikaanse eiland Madagaskar ligt, nvdr.) gedreven konden zijn.

Mysterie

Vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar, zo'n uur na opstijgen in Kuala Lumpur. De Boeing 777 was met 239 mensen aan boord onderweg naar Peking. Sindsdien ontbrak elk spoor van het vliegtuig. Satellietsignalen hebben aangetoond dat het toestel nog zeven uur naar het zuiden is gevlogen en dan is neergestort. De oorzaak van de plotselinge koerswijziging is nog een raadsel. De ramp met vlucht MH370 is een van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de luchtvaart.

De Maleisische regering verklaarde alle inzittenden officieel dood in januari. Dat zorgde voor hevig protest in China, waar de nabestaanden op straat kwamen tegen de mogelijke stopzetting van de zoekacties. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners