'Britten willen Assange desnoods uit ambassade Ecuador wegslepen'

16/08/12 om 02:24 - Bijgewerkt om 02:24

De Britse regering dreigt om de ambassade van Ecuador in Londen binnen te vallen als WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet wordt uitgeleverd. Dat zegt de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino.

'Britten willen Assange desnoods uit ambassade Ecuador wegslepen'

© Reuters

Ecuador maakt donderdagmiddag Belgische tijd bekend of het Assange politiek asiel verleent. "We hebben vandaag een duidelijk, schriftelijk dreigement gekregen van het Verenigd Koninkrijk dat ze onze ambassade in Londen zouden kunnen bestormen als Ecuador weigert Julian Assange over te dragen", zei Patino volgens de Britse omroep BBC.

Vijandige daad

Als het dreigement wordt uitgevoerd, "zal het door Ecuador geïnterpreteerd worden als een onaanvaardbare, vijandige daad en als een poging om aan onze soevereiniteit te raken. We zouden verplicht zijn te reageren", klonk het nog. "We zijn geen Britse kolonie."

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan de BBC weten dat het vastbesloten is om Assange uit te leveren. Volgens een wet uit 1987 kan het land de diplomatieke onschendbaarheid van een ambassade op Britse grond in bepaalde gevallen intrekken.

Hoogverraad

Assange verblijft sinds twee maanden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om te ontsnappen aan uitlevering aan Zweden. De 41-jarige Australiër wordt door het Zweedse gerecht beschuldigd van verkrachting en seksueel geweld.

Met zijn asielaanvraag wil Assange vooral vermijden dat hij in een tweede fase aan de Verenigde Staten zou worden uitgeleverd. Daar zou hij vervolgd kunnen worden voor hoogverraad of heulen met de vijand, nadat hij via de klokkenluiderswebsite WikiLeaks 250.000 geheime overheidsdocumenten had verspreid. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners