Britten nemen na brexit subsidies over die nu uit Europa komen

13/08/16 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

Het Europees geld dat momenteel nog naar landbouwers en wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk gaat, zal na de Britse EU-uittrede door Londen worden opgehoest. Dat heeft de Britse minister van Financiën Philip Hammond beloofd, zo meldt BBC zaterdag.

Britten nemen na brexit subsidies over die nu uit Europa komen

Philip Hammond, de Britse minister van Buitenlandse Zaken © REUTERS

Alle door Europa gefinancierde projecten kunnen dus worden voortgezet, zo garandeert Hammond. Hij verwacht dat de Britse regering daarvoor jaarlijks ongeveer 4,5 miljard pond (5,2 miljard euro) opzij zal moeten zetten. De regering is "vastbesloten ervoor te zorgen dat de mensen stabiliteit en zekerheid hebben", beklemtoont Hammond.

Momenteel worden heel wat infrastructuurprojecten, maar ook projecten van universiteiten en landbouwondernemingen deels met Europees geld gefinancierd. De minister wil met zijn mededeling de ongerustheid wegnemen die bij de betrokkenen was ontstaan.

De Britten hadden op 23 juni tijdens een historisch referendum gekozen voor een uittrede uit de Europese Unie. De nieuwe eerste minister Theresa May heeft duidelijk gemaakt dat ze de uittredingsonderhandelingen volgend jaar wil opstarten, maar de EU dringt aan op een snellere opstart van de gesprekken.

(Belga/WK)

Onze partners