Britten naar de stembus

06/05/10 om 09:56 - Bijgewerkt om 09:56

In Groot-Brittannië zijn donderdagmorgen de stembussen opengegaan voor vervroegde parlementsverkiezingen. Zowat 44 miljoen Britten zijn opgeroepen om een nieuw parlement te verkiezen, goed voor 650 zetels.

Britten naar de stembus

© Reuters

Voor alle partijen wordt het een zenuwslopende race. Premier Gordon Brown strijdt voor een vierde regeerperiode van zijn Labourpartij. Maar voorop in de peilingen ligt de Conservatieve Partij van James Cameron. Geen partij zou de absolute meerderheid hebben.

Over heel het land zijn er 4.150 kandidaten Wie de meeste stemmen krijgt in een district, krijgt de zetel. Het is niet nodig in het district een absolute meerderheid te hebben.

Gezien het Britse kiesstelsel, heeft meestal één partij de meerderheid in het parlement. De laatste keer dat dit niet het geval was, was in 1974. Het leidde snel tot nieuwe verkiezingen.

Naast de Arbeidspartij, de Tories en de Liberaal-Democraten dingen ook kleinere partijen naar de gunst van de kiezer zoals de Scottish National Party, de Plaid Cymru in Wales en de unionistische plus republikeinse partijen in Noord-Ierland.

De extreemrechtse British National Party hoopt voor het eerst zetels te veroveren in het Lagerhuis, na eerder al in het Europees Parlement te zijn beland.

De eerste prognoses worden verwacht om 23.00 uur Belgische tijd, onmiddellijk na het sluiten van de stemlokalen. Het officiële eindresultaat zal wellicht pas vrijdagmorgen vroeg voorliggen, na telling van alle 649 kiesdistricten.

Lees meer over:

Onze partners