Britten blijven wapens leveren aan Rusland

23/07/14 om 02:27 - Bijgewerkt om 02:27

Groot-Brittannië blijft ondanks het conflict in Oost-Oekraïne wapens en militaire uitrusting leveren aan Rusland. Dat is in tegenspraak met eerdere uitspraken van de Britse regering.

Britten blijven wapens leveren aan Rusland

Oekraïne of niet, de Britten blijven lichte wapens verkopen aan Rusland. © iStock

Meer dan 250 Britse aan exportcontrole onderhevige licenties zijn nog geldig. Dat deelde de parlementaire commissie voor de controle op wapenexporten in Londen mee. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken William Hague had in maart aangekondigd geen militaire goederen meer aan Rusland te verkopen, waarmee de pro-Russische separatisten in Oekraïne kunnen gesteund worden. Toch werden slechts weinig vergunningen ingetrokken, blijkt.

Zo mogen aan Moskou toch nog scherpschuttersgeweren, nachtkijkers, munitie van klein kaliber, kogelvrije vesten en communicatiemateriaal geleverd worden. Begin deze week was premier David Cameron nog scherp uitgevallen tegen Frankrijk dat een eerste van twee helikopterschepen aan Rusland zal leveren. De commissie had ook kritiek op vergunningen voor de uitvoer van chemicaliën aan Syrië, die voor de ontwikkeling van chemische wapens kunnen gebruikt worden. (Belga/TV)

Onze partners