Britse vrouw spilfiguur in 'Offshoreleaks'

06/04/13 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Een Britse vrouw van net geen 40 jaar oud zou één van de spilfiguren zijn in de zaak rond de offshorebedrijven. Op papier staat de Britse aan het hoofd van 2.277 bedrijven.

Britse vrouw spilfiguur in 'Offshoreleaks'

© Thinkstock

De groep van internationale onderzoeksjournalisten maakte eerder deze week een lange lijst bekend van bekende en minder bekende bedrijven die via ingewikkelde carrousels gelinkt zouden zijn aan zonnige belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden of de Britse Maagdeneilanden.

Volgens het International Consortium of Investigative Journalism was het ontzettend moeilijk om de gezichten en namen achter de belastingcarrousels te weten te komen, maar werd toch de identiteit ontdekt van 28 personen die fungeren als 'stroman' in 'Offshoreleaks'. En één van hen is de 39-jarige Britse Sarah Petre-Mears. Dat meldt de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.

Handtekening en adres

De vrouw woont op het eiland Nevis, een Caraïbisch belastingparadijs. Zo kan zij - althans op papier - fungeren als directeur van een bedrijf, dat dus een adres op het belastingeiland krijgt. En dat is fiscaal erg voordelig. De 'stroman' gebruikt haar naam en adres om de bankrekening van het bedrijf op het eiland te krijgen. In ruil voor een fameuze duit, houdt ze de namen van de bedrijven die haar inschakelden geheim.

De Britse krant The Guardian stootte eerder al op de naam van Petre-Mears en zocht haar en haar partner en kinderen op het eiland op. De journalist van de Britse krant vond het onmiddellijk verdacht dat de vrouw en haar man niet in een riante villa wonen, maar in een erg bescheiden woning. Petre-Mears en haar echtgenoot weigerden alle commentaar aan de krant.

Het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten maakte eerder deze week een lijst bekend van tienduizenden bedrijven die gelinkt werden aan de belastingparadijzen. In totaal gaat het - althans volgens schattingen - om bedragen van in totaal zo'n 25.000 miljard euro. Al wordt vermoed dat dit bedrag zelfs nog maar een voorzichtige raming is. (EA)

Onze partners