Britse tieners onder minst geletterden van de westerse wereld

08/02/16 om 08:51 - Bijgewerkt om 08:51

Door een gebrek aan lessen grammatica beheersen miljoenen Britten hun taal niet goed. Velen zijn niet eens in staat om een aanvaardbare brief of e-mail te schrijven, zo blijkt uit een recent onderzoek van de OESO.

Britse tieners onder minst geletterden van de westerse wereld

© Thinkstock

Door een gebrek aan lessen grammatica beheersen miljoenen Britten hun taal niet goed. Velen zijn niet eens in staat om een aanvaardbare brief of e-mail te schrijven, zo meldt de Nederlandse krant het Parool.

De uitkomst van een test door OESO onder scholieren, was nog slechter dan gedacht. Op een lijst met de 23 meest ontwikkelde landen ter wereld, bengelt Engeland onderaan.

Negen miljoen Engelsen hebben geen idee waar een punt of komma hoort te staan, en ook universiteitsstudenten beschikken vaak slechts over een 'elementaire' taalvaardigheid.

'In de jaren '60 besloot de overheid ineens dat grammatica erin stampen niet meer van deze tijd was. Dat zou het creatieve proces in de weg zitten. Mensen moesten zich 'vrij' kunnen uiten; die beslissing heeft een ravage aangericht', legt Alan Smithers (Buckingham University), directeur van het centrum van educatie en werkgelegenheid uit. 'De Engelse elite krijgt tegen betaling, goed onderwijs. De rest, op staatsscholen, al heel lang niet.' (NSK)

Lees meer over:

Onze partners