Britse tabloid luisterde telefoon vermoord meisje af

06/07/11 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:12

De Britse tabloid News of the World zou in 2002 de telefoon gehackt hebben van de vermoorde Milly Dowler. Journalisten wisten ook berichten op haar voicemail.

Britse tabloid luisterde telefoon vermoord meisje af

© Reuters

Het is de Britse krant de Guardian die met het verhaal uitpakt. De Britse Milly Dowler, uit de omgeving van Surrey, kwam op 21 maart 2002 niet naar huis. Ze was 13 op het ogenblik van haar verdwijning. Lang werd aangenomen door vrienden en familie dat het meisje nog in leven was omdat de voicemail van haar mobiele telefoon berichten bleef opnemen. Het meisje werd op 18 september 2002 vermoord teruggevonden. De dader Levi Bellfield kreeg in juni van dit jaar levenslang.

Berichten wissen

Eerder deze week raakte bekend dat journalisten van de Britse tabloid News of the World Milly's telefoon afgeluisterd zouden hebben. Ook zouden ze tijdens de eerste dagen van haar verdwijning berichten gewist hebben, om de voicemail niet te laten vollopen. Daardoor bleven Milly's ouders en vrienden lang denken dat het Milly zelf was die de berichten wiste en dat ze nog in leven was. De toenmalige adjunct-hoofdredacteur was Andy Coulson. Die laatste nam in januari nog ontslag als media-adviseur van de Britse eerste minister.

Het is niet de eerste keer dat News of the World wordt genoemd in afluisterpraktijken. In 2005 zou de tabloid de telefoons gehackt hebben van nabestaanden van de Londense aanslagen in 2005. Ook bekendheden als Ryan Giggs, Hugh Grant, Sienna Miller en Jude Law werden afgeluisterd. In de nasleep van de recente onthullingen in de zaak Milly werden nu meerdere arrestaties verricht.

Verwerpelijk en pervers
De advocaat van de Dowlers, Mark Lewis, noemde de praktijken van News of the World "verwerpelijk" en "pervers". De Dowlers zullen een rechtszaak tegen de tabloid aanspannen. Ook de Britse premier Cameron is meer dan ontstemd over de handelspraktijken van de tabloid en noemde die "walgelijk". Hij eist nu een volledig onderzoek over het afluisteren van de voicemail van Milly Dowler. (Guardian/BBC/INM)

Onze partners