Britse regering verontschuldigt zich voor "beledigende" pausmemo

26/04/10 om 09:54 - Bijgewerkt om 09:54

Op het programma stonden onder meer de opening van een abortuskliniek, de bezegeling van een homohuwelijk en de lancering van de Benedictus-condooms.

Britse regering verontschuldigt zich voor "beledigende" pausmemo

© Belga

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich verontschuldigd voor een "onnozel" en "beledigend" programma voor het bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot-Brittannië.

De memo, opgesteld door een jonge regeringsfunctionaris, stelde onder andere voor dat de kerkvorst in zijn bezoek een abortuskliniek zou openen, een homohuwelijk zou bezegelen en een Benedictus-merk condooms zou lanceren. Net drie onderwerpen die nogal gevoelig liggen bij de katholieke kerk.

Het was niet de bedoeling dat het document, dat een resultaat was van een brainstormsessie, in de pers zou verschijnen. Maar de krant de Sunday Telegraph slaagde er toch in om uit het document te citeren. Daarom zag de regering zich gedwongen zich publiek te verontschuldigen voor dit "domme" schrijven.

Zingen met de Queen

'The ideal visit'-programma suggereert ook dat de kerkvorst een aantal bisschoppen moet "buitengooien" wegens het pedofilieschandaal dat momenteel het kerkelijk leven overschaduwt. Daarnaast zou hij tijdens zijn bezoek, van 16 tot 19 september, samen met de Queen een lied zingen voor het goede doel.

Bronnen uit het Vaticaan lieten de Britse media al weten dat het pauselijk bezoek niet in het gedrang komt door de memo. De functionaris die het pausprogramma opstelde, is intussen belast met andere zaken.

Onze partners