Britse racistische moord na 18 jaar opgelost

04/01/12 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Na 18 jaar zijn twee mannen veroordeeld in een van de meest beruchte onopgeloste moordzaken van Groot-Brittannië, namelijk de racistische moord op de 18-jarige Stephen Lawrence. Op 22 april 1993 werd de zwarte tiener door een bende blanke jongeren neergestoken aan een busstation in Eltham, Zuid-Londen.

Gary Dobson en David Norris, respectievelijk 35 en 36 jaar oud, werden unaniem schuldig bevonden 18 jaar na de feiten. Forensische bewijzen lagen aan de basis van hun veroordeling. Een haar van Stephen Lawrence op de jeans van Norris en een microscopische bloedvlek op de vest van Dobson verraadden een link met de moord. Volgens de politie waren de wetenschappelijke technieken die het forensisch bewijs geleverd hebben nog niet voorhanden ten tijde van het onderzoek en bleef daarom de gerechtigheid zo lang uit.

Duwayne Brooks, Stephens beste vriend die getuige was van de moord maar zelf kon ontsnappen, is blij dat gerechtigheid eindelijk geschiedt. Toch worden er vraagtekens gezet bij het eerdere politieonderzoek. De Britse politie kreeg de stempel 'institutioneel racistisch' omdat het eerste politieonderzoek volledig de mist was ingegaan en er opzettelijke vertraging was opgetreden. Naar verluidt kwamen verschillende tips binnen die een bende van 5 of 6 mannen als daders aanwezen, maar dat leidde niet tot doorslaggevende bewijzen. Ondertussen bevestigt de politie dat er 5 mannen betrokken waren bij de moord.

Nieuw onderzoek

Pas toen het onderzoek in 2006 opnieuw werd opgestart, kon een forensisch team voor de doorbraak zorgen. Met nieuwe technieken vonden de wetenschappers DNA op de kledij van Dobson en Norris die in 1993 al in beslag werd genomen. De verdachten brachten in hun verdediging aan dat hun kledij door de politie in aanraking was gekomen met ander bewijsmateriaal, maar dat deed de politie af als 'hoogst onwaarschijnlijk'. Ondertussen zijn twee van de bendeleden schuldig bevonden en de politie hoopt ook nog de andere verdachten te kunnen vatten. Voorlopig blijven bewijzen uit.

Dobson en Norris hadden allebei al een veroordeling op hun naam staan. Dobson zat al eens 5 jaar in de gevangenis voor drugshandel en Norris werd in 2002 al veroordeeld voor racistisch gedrag. Hun nieuwe officiële veroordeling is ook deels te danken aan het actief campagne voeren van Stephens ouders, Neville en Doreen, waardoor de zaak gespaard bleef van de vergetelheid en tot het collectief geheugen behoorde.

De zaak-Lawrence was een van de beruchtste onopgeloste moordzaken in de Britse geschiedenis. De aanslepende procedure leidde tot een onderzoek bij de politie dat de aanhoudende blunders blootlegde, waardoor de daders al 18 jaar aan het gerecht konden ontsnappen. (MVB)

Onze partners