Britse premier krijgt nieuwe opdoffer van UKIP

21/11/14 om 01:57 - Bijgewerkt om 05:43

Bij een tussentijdse verkiezing zijn de Britse Conservatieven van premier David Cameron opnieuw een zetel kwijtgeraakt aan de anti-Europese UKIP-partij. Verwacht wordt dat nog meer leden van de Conservatieven zullen overlopen en de positie van de premier, is, 6 maanden voor de verkiezingen, niet gegarandeerd.

Britse premier krijgt nieuwe opdoffer van UKIP

Mark Reckless, samen met UKIP-partijleider Nigel Farage (links) © Reuters

Toen Mark Reckless in september aankondigde dat hij de Conservatieve Partij verliet en overstapte naar UKIP (The UK Independence Party), werd zijn zetel voor Rochester and Strood (graafschap Kent) vakant en werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Reckless nam het donderdag namens UKIP op tegen 12 andere kandidaten, maar vooral tegen de nieuwe, jonge Conservatieve kandidaat Kelly Tolhurst.

Rochester and Strood, werd gedacht, is solide Conservatief, en staat minder dan vele andere gebieden open voor de boodschap van UKIP, een partij die wil dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. Op een rangorde van parlementszetels die naar UKIP konden gaan, die eerder dit jaar werd bepaald, prijkte Rochester and Strood op een verre 271ste plaats.

Maar de peilingen gaven Reckless een ruime voorsprong, en de uiteindelijke resultaten werden niet beter voor de Conservatieven. Reckless haalt de zetel binnen met 42 procent van de stemmen tegen bijna 35 procent voor de Conservatieven. Dat is een verlies van 14 procent voor de Conservatieven in vergelijking met de algemene verkiezingen van 2010.

5 keer op bezoek

De nieuwe nederlaag van de Conservatieven - dit is de tweede parlementszetel die ze binnen anderhalve maand aan UKIP kwijtspelen - baart de Britse premier zorgen. Cameron voerde vijf keer campagne in Rochester and Strood, stuurde ook ministers en parlementsleden naar het gebied, maar dat hielp de campagne niet erg. Niet alleen is een groot deel van zijn traditionele aanhang het eigenlijk eens met UKIP, er dreigen meer parlementsleden van de Conservatieven over te lopen. En met de verkiezingen in aantocht, stellen sommigen zelfs de positie van de premier-partijleider in vraag. Hij vindt geen discours en geen strategie tegen UKIP. Voor de pro-Europeanen schurkt hij te dicht bij UKIP aan. Voor anderen moet hij zich feller tegen Europa opstellen.

Labour verliest ook

De enige, magere, troost voor Cameron is dat Labour ook een slechte nacht had. Een heel slechte nacht. Niet alleen omdat het resultaat tegenviel - dat ook. De partij verloor bijna 12 procent en eindigde op 16 procent.

Maar vooral omdat een bezoekend parlementslid, Emily Thornberry, schaduwminister van Justitie voor Labour, een plaatselijk aanstootgevende tweet verstuurde, met Engelse vlaggen, een huis, een witte bestelwagen, en het, werd gedacht, snerende bijschrift 'Image from Rochester'. Ze dreef de spot met blank, landelijk patriottisme, vonden mensen. Thornberry verontschuldigde zich, en nam vervolgens ontslag uit het schaduwkabinet van Labour. Er kwam een mededeling van de Labourleiding dat er niets mis is met patriottisme en vlaggen.

De eigenaar van de vlaggen preciseerde dat hij ze plaatste naar aanleiding van wedstrijden van de nationale voetbalploeg.

(RR)

Onze partners