Britse premier David Cameron: 'Dit is een christelijk land'

17/12/11 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De Britse premier David Cameron heeft opgeroepen tot een heropleving van traditionele christelijke waarden om het morele verval in het Verenigd Koninkrijk tegen te gaan.

Cameron deed dat tijdens een toespraak naar aanleiding van de 400e verjaardag van de King James Bijbel in Oxford, meldt de Britse openbare omroep BBC. "Al te vaak is 'leef en laat leven' gewoon 'doe wat je wil' geworden", zei hij.

De regeringsleider omschreef zichzelf als een "toegewijde", maar slechts "vaag praktiserende" christen en gaf toe dat hij "vol van twijfels" is over grote theologische kwesties. Maar hij verdedigde wel hardnekkig de rol van religie in de politiek en zei dat de Bijbel in het bijzonder cruciaal is voor de Britse waarden.

Cameron: "We zijn een christelijk land en we moeten niet bang zijn om dat te zeggen. Laat me duidelijk zijn: ik zeg op geen enkele manier dat een ander of geen geloof hebben verkeerd is. Ik besef en respecteer dat vele mensen hier niet gelovig zijn. En ik ben ook trots dat dit land vele verschillende religies huisvest, die veel doen om ons land sterker te maken. Maar wat ik wel zeg is dat de Bijbel dit land heeft geholpen om een reeks waarden en zeden te geven die er het land van maken dat het vandaag is."

Volgens cijfers van de BBC is 72 procent van de Britse bevolking christen. Zestien procent is niet gelovig, 3 procent moslim en 1 procent hindoe. (KVDA)

Onze partners