Britse premier Cameron live geconfronteerd met namen 'pedofiele' partijgenoten (video)

08/11/12 om 16:00 - Bijgewerkt om 16:00

De Britse premier David Cameron kreeg in een live-uitzending een briefje onder de neus met namen van wat pedofiele partijgenoten zouden zijn.

Britse premier Cameron live geconfronteerd met namen 'pedofiele' partijgenoten (video)

De Britse premier David Cameron (Conservatives) kreeg tijdens een live televisie-uitzending een briefje (op minuut 1:18) met daarop namen van wat volgens de presentator pedofiele partijgenoten zijn. Volgens de presentator had hij slechts "drie minuten" nodig gehad om die namen op internet te vinden. Cameron was zichtbaar geschokt en waarschuwde voor een heksenjacht.

Er is nu in Groot-Brittanië ophef rond de zaak, vooral omdat twee namen op het lijstje te zien waren op het televisiescherm. Die mensen kunnen nu een klacht indienen

Presentator Philip Schofield schoof het briefje onder de neus van Cameron en zei: "U kent de namen op deze lijst. Het duurde geen drie minuten voor ik ze te pakken had op internet." Een zichtbaar aangeslagen Cameron bekeek het briefje niet. De presentator vroeg of Cameron die mensen zou aanspreken.

Cameron was duidelijk niet gediend van wat de presentator deed en waarschuwde: "Dit is belangrijk. Het gevaar bestaat dat als we niet opletten, dit omslaat in een heksenjacht, in het bijzonder tegen mensen die homoseksueel zijn."

Pedofilienetwerk

De Tories, de Conservatieven waar David Cameron deel van uitmaakt, zitten in een netelige situatie sinds Steve Messham beweerde dat hij misbruikt werd door een oud kopstuk van de partij. Hij zou in een hotel regelmatig "verkocht" geweest zijn, om er seksuele diensten te verlenen. Eerder werd een Conservatief ook al in verband gebracht met een pedofilienetwerk uit de jaren negentig, zo schrijft De Morgen. Er circuleren sindsdien enkele namen op het internet.

Presentator Schofield zei nog in de uitzending dat "de kans dus bestaat dat een pedofilienetwerk binnen de Britse elite -met een link naar Downing Street- toegedekt werd". Cameron reageerde dat dat "extreem ernstige beschuldigingen" zijn. Hij riep mensen die meer weten op naar de politie te stappen.

Schandaal bij BBC

Ook bij de BBC hangt een schandaalsfeer, door getuigenissen over seksueel misbruik van voormalige toppresentator Jimmy Savile. In die heropende zaak werden ook Freddie Starr en Gary Glitter opgepakt. Die laatste werd op borgtocht weer vrijgelaten. (SD)

Lees meer over:

Onze partners