Britse premier Cameron belooft duizenden Syrische vluchtelingen op te vangen

04/09/15 om 13:19 - Bijgewerkt om 13:19

De Britse premier David Cameron heeft beloofd dat Groot-Brittannië duizenden Syriërs kan opvangen uit VN-kampen. De VN roept op om een gemeenschappelijke Europese aanpak te hanteren waarbij ieder zijn deel op zich neemt.

Britse premier Cameron belooft duizenden Syrische vluchtelingen op te vangen

© Reuters

De Britse premier zei een en ander in Madrid, waar hij een ontmoeting heeft met zijn Spaanse en Portugese tegenhanger. "We behouden onze aanpak en vangen hen op direct uit de Syrische vluchtelingenkampen", aldus Cameron, die daar aan toevoegde dat volgende week meer details zullen worden bekendgemaakt.

Over de tienduizenden asielzoekers die gestrand zijn in andere Europese landen, liet de Britse premier zich niet uit. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties Antonio Guterres zei vrijdag dat Europa een gemeenschappelijke strategie moet uitwerken om de 200.000 asielzoekers op te vangen die het Europese vasteland al hebben bereikt. Hij voegde daar aan toe "dat geen enkel land kan weigeren om zijn deel op zich te nemen".

"De situatie vraagt een grootschalige gemeenschappelijke inspanning die niet mogelijk is met de huidige gefragmenteerde aanpak", aldus Guterres. "De enige manier om dit probleem op te lossen is dat de unie en alle lidstaten een gemeenschappelijke strategie hanteren die gebaseerd is op verantwoordelijkheid, solidariteit en vertrouwen." (Belga/NSK)

Onze partners