Britse politie stelt onderzoek in naar (bijna) botsing tussen jogger en premier

Jogger op ramkoers met de premier © /

Het had achteraf bekeken ook wel iets grappigs: een jongeman uit Leeds die zich tijdens zijn middagbreak naar de gym haastte, met een handdoek in de hand, liep nietsvermoedend premier David Cameron aan. De premier was nochtans omringd door veiligheidsmensen. Scotland Yard stelt een onderzoek in.

De botsing, of bijna botsing, want misschien is er net geen contact geweest, is door een omstander vastgelegd.

De premier, die net in Leeds een persconferentie had gegeven, wandelde naar een klaarstaande auto, toen de jogger eraan kwam. Cameron zette een stap opzij, waardoor een frontale botsing en misschien alle contact werd vermeden, maar de veiligheidsmensen, die de jogger tegen de grond werkten, en zich helemaal op de vermeende aanvaller concentreerden, lieten de premier een tijd aan zijn lot over.

Als er een tweede, echte aanvaller, was geweest, was de premier dus op dat moment zonder verdediging.

Volgens specialisten ging de beveiliging in de fout, het beschermen was in dit geval belangrijker dan het uitschakelen van de bedreiging. Scotland Yard, verantwoordelijk voor de beveiliging van de premier, gaat het incident onderzoeken en eventueel de aanpak veranderen.

‘Hoge piet’

De jogger, de 28-jarige Dean Farley, had niet zijn beste dag. Hij spendeerde naar eigen zeggen een uur geboeid in de politiecombi, terwijl agenten verifieerden of hij inderdaad zijn lunchbreak had, en inderdaad een afspraak had in de gym. “Ik ben niet politiek, ik wist niet dat het de eerste minister was, ik zag een heleboel mensen in pakken, en ik dacht dat ik er wel nog langs kon”, zo verklaarde hij naderhand. “Ik kon al kon ik wel vermoeden dat het een hoge piet was. Anders was er niet zoveel drukte over gemaakt.” De handdoek die hij om zijn hand had gewikkeld, was een van de elementen die de veiligheidsmensen nerveus hadden gemaakt, zei hij nog. Ze vreesden dat er in de handdoek een wapen verborgen zat.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content