Britse politie: ‘Savile was een seksueel roofdier’

© Imageglobe
Elisabeth Ackaert

Ruim 200 mensen werden misbruikt door wijlen BBC-presentator Jimmy Savile. Dat schrijft de Britse politie in een ophefmakend rapport. De slachtoffers krijgen excuses van het Britse gerecht. “We hadden hem moeten pakken.”

Televisie-icoon Jimmy Savile, overleden in 2011, misbruikte jarenlang kinderen én volwassenen. Dat kwam vorig jaar aan het licht toen verschillende slachtoffers de klok luidden. Het rapport van de Britse politie vertelt hoeveel mensen exact slachtoffer zijn geworden van Saviles grijpgrage vingers.

In de studio, in het ziekenhuis, op school
Tijdens televisieopnames, bij ziektebezoekjes in kinderhospitalen of psychiatrische instellingen en tijdens lezingen op scholen. Jimmy Savile sloeg overal toe. Dat staat te lezen in een uitgebreid rapport van de Britse politie over Jimmy Savile, voormalig BBC-ster en presentator van kijkcijferkanon ‘Top of the Pops’. “Een recidivistisch seksueel roofdier”, stelt het dossier.

Sinds oktober verzamelde de Britse politie al 450 klachten over Savile. Volgens de agenten beging Savile tussen 1955 en 2009, meer dan 214 seksuele misdrijven. In 34 gevallen was er sprake van verkrachting. De meeste misbruiken gebeurden toen “de situatie zich voordeed”. Al waren ook enkele acties van Savile “gepland”.

“Sorry. We hadden hem kunnen pakken”
Savile beperkte zich niet enkel tot kinderen. Ook volwassenen waren niet veilig voor hem. Zijn jongste slachtoffer was een jongetje van 8 jaar oud, zijn oudste slachtoffer was 47. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers ligt tussen 13 en 16 jaar. Ondermeer uit 13 ziekenhuizen kwamen klachten, waaronder het vermaarde kinderhospitaal Great Ormond Street.

“We hadden hem nog kunnen pakken toen hij leefde, in 2009 waren er drie klachten over hem, maar er is niets mee gebeurd”, stelde politieofficier Peter Spindler. Volgens de man werd er toen te weinig aandacht besteed aan de getuigenissen van de slachtoffers. “Sorry. In de toekomst geven we de slachtoffers van misbruik wél een stem.”

Nooit gerechtigheid
Volgens de dienst kinderbescherming van de Britse politie is de zaak-Savile één van de ergste misbruikcases die de dienst al in haar 129-jarige geschiedenis heeft meegemaakt. “De cijfers waar we op stootten, het hoge aantal slachtoffers, dat tartte echt alle verbeelding”, stelde diensthoofd Peter Watt. “En erger nog. Elk cijfer in ons rapport staat voor een slachtoffer dat nooit gerechtigheid zal vinden, nu Savile dood is.”

Saville sloeg toe in 13 ziekenhuizen, waaronder verschillende prestigieuze kinderziekenhuizen en één gesloten psychiatrische instelling. Veertien klachten handelden over misbruik in verschillende scholen. Het jongste slachtoffer was 8, de oudste 47. Het eerste misbruik was in 1955, het laatste in 2009. Over de periode tussen 1966 en 1976 werden het meeste klachten geregistreerd. Savile werkte toen als presentator bij de BBC. Bijna 450 mensen dienden een klacht in tegen Savile, sinds oktober 2012. 73 procent van de slachtoffers zijn vrouwen of meisjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content