Britse politie roept moslimvrouwen op Syriëstrijders te melden

25/04/14 om 02:44 - Bijgewerkt om 02:44

De Britse politie vraagt moslimvrouwen om hulp bij het voorkomen van het vertrek van hun partners en zonen naar Syrië. Via folders en voorlichting wordt hen gevraagd om de politie in te schakelen als dat nodig is.

Britse politie roept moslimvrouwen op Syriëstrijders te melden

Man of zoon naar Syrië? Even de politie bellen. © Reuters

Als de vrouwen het vermoeden hebben dat hun zoon of partner naar Syrië wil vertrekken en zij hem niet kunnen overtuigen om dat niet te doen, moeten de vrouwen naar de politie stappen, melden Britse media donderdag.

Tragedies voorkomen

De hulpvraag is een reactie op het aantal doden onder Britse Syriëgangers. Anti-terrorisme-experts hopen dat vrouwen invloed kunnen uitoefenen op moslims die naar Syrië willen om te vechten. Net als in België vrezen Britse autoriteiten dat Syriëgangers bij terugkeer een aanslag plegen.

De Britse anti-terrorisme eenheid wil verzekeren dat vrouwen weten wat ze moeten doen als hun zoon of partner overweegt om naar Syrië te gaan.

'We willen hun vertrouwen in de politie vergroten en hen aanmoedigen om zich te melden zodat we kunnen ingrijpen en helpen,' zegt assistent-politiecommissaris Helen Ball. 'Dit is niet om mensen te criminaliseren, maar om tragedies te voorkomen.'

Bedreiging bij terugkomst

Vanuit Groot-Brittannië zijn honderden jihadisten naar Syrië afgereisd. Zo'n twintig jihadisten met een Brits paspoort zijn in Syrië om het leven gekomen, meldt BBC News.

Ook de Britse premier David Cameron moedigt Britten aan om als zij iemand kennen die naar Syrië wil gaan, naar de politie te stappen. Hij is bang dat de Britse jihadisten in Syrië radicaliseren en een bedreiging vormen bij terugkomst.(Elsevier/Shari Deira/TV)

Onze partners