Britse onderzoekscommissie pleit voor perswaakhond

© Reuters

Na een onderzoek van 16 maanden naar aanleiding van het schandaal in de Britse pers, heeft de commissie-Leveson haar conclusies klaar.

In het 2.000 pagina’s tellende rapport over “de cultuur, praktijken en ethiek van de pers” pleit de commissie voor de oprichting van een onafhankelijk controleorgaan voor de pers.

‘De pers heeft zware schade aangericht in het leven van onschuldige mensen’, zegt Lord Justice Brian Leveson, die het onderzoek naar de Britse sensatiepers leidde. Hij uitte ook kritiek op de ‘schadelijke’ relatie tussen pers en politiek gedurende de voorbije twintig jaar. Leveson pleit dan ook voor de oprichting van een onafhankelijk persorgaan dat toezicht houdt op de media.

Britse regering niet eensgezind

Het document werd eerder al overgemaakt aan de Britse regering, zodat ze de tijd had om een antwoord te formuleren op de aanbevelingen. maar premier David Cameron en Nick Clegg, de leider van coalitiepartner Liberal Democrats, zijn het niet eens geraakt over hun antwoord op het rapport.

Nu zullen zowel Cameron als Clegg op het rapport reageren, wat erop wijst dat de Britse regering zwaar verdeeld is over hoe de media gereguleerd moeten worden.

News of the World

Cameron, die nauwe banden heeft met oud-medewerkers van News of the World, verkiest een strengere zelfregulering, terwijl Clegg een overheidsorgaan verkiest dat de media controleert. Dat verschil in mening zou volgens analisten de reden zijn waarom de leiders van de twee regeringspartijen allebei een verklaring gaan afleggen.

Aanleiding voor het onderzoek was dat tabloids zoals News of the World telefoons hackten om aan nieuws te komen, onder meer in de zaak van het vermoorde meisje Milly Dowler. News of the World werd inmiddels opgedoekt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content