Britse minister van Defensie neemt ontslag wegens vriendjespolitiek

14/10/11 om 19:27 - Bijgewerkt om 19:27

De Britse minister van Defensie, Liam Fox (50), heeft zijn ontslag ingediend bij premier David Cameron.

Britse minister van Defensie neemt ontslag wegens vriendjespolitiek

© Reuters

Defensieminister Liam Fox nam ontslag na tien dagen van schandalen over verschillende belangenconflicten en over de positie van zijn goede vriend Adam Werritty, die zich uitgaf als de adviseur van Fox.

Spijt

In zijn ontslagbrief erkende de minister "een fout te hebben gemaakt door de grens tussen zijn persoonlijke belang en zijn regeringsactiviteiten te laten vervagen". "De gevolgen ervan zijn de voorbije dagen duidelijk geworden. Ik heb er spijt over", voegde Fox, die tot de rechtervleugel van de Conservatieve Partij behoort, eraan toe.

Fox kwam onder vuur te staan omdat hij de 34-jarige Werritty, een voormalige huisgenoot en getuige op zijn huwelijk, liet deelnemen aan bepaalde van zijn regeringsactiviteiten, hoewel die laatste geen officiële functie had.

Reizen

Vrijdag raakte ook bekend hoe de reizen van Werritty, die achttien keer met Fox voor officiële bezoeken naar het buitenland meereisde, bekostigd werden. The Times berichtte namelijk dat Werritty geld gebruikte van een adviesbureau, alsook van een vereniging die verbonden is met de Israëlische belangen. Volgens de krant stortten zes verenigingen het voorbije jaar in totaal 147.000 pond (167.00 euro) op de rekening van Pargav, een vzw die opgericht werd door Werritty.

Premier Cameron, die zijn minister in afwachting van een volledig administratief rapport steunde, aanvaardde Fox' ontslag vrijdag. Fox, een hevige euroscepticus met een grenzeloze bewondering voor Margaret Thatcher, studeerde geneeskunde. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners