Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague stapt op

14/07/14 om 23:54 - Bijgewerkt op 15/07/14 om 01:20

Brits minister van Buitenlandse Zaken William Hague neemt ontslag. Hij wordt wellicht opgevolgd door minister van Defensie Philip Hammond, een Euroscepticus die Groot-Brittannië uit de EU wil.

Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague stapt op

William Hague: tijd om iets anders te gaan doen. © REUTERS

William Hague zal zich niet meer kandidaat stellen bij de volgende verkiezingen. De minister maakte zijn beslissing wereldkundig via Twitter. "Vanaf mei 2015, na een lange periode in de politiek, wil ik beginnen aan vele andere dingen die ik altijd al heb willen doen", zo motiveerde hij zijn beslissing. "Vernieuwing in de politiek is goed, en minister zijn is geen doel op zich."

Een opvolger voor de 53-jarige Hague is nog niet officieel bekend. Volgens de Britse media wordt dat minister van Defensie Philip Hammond, een Euroscepticus die eerder verklaarde dat hij voor een Britse uitstap uit de EU zou stemmen.

Herschikking

Hague was vier jaar minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt nu voorzitter van het Lagerhuis. Die functie staat in Groot-Brittannië op gelijke voet met het ministerschap. Hague zal daardoor wel deel blijven uitmaken van de regering.

Hague's ontslag maakt deel uit van een grotere herschikking die plaatsvindt binnen de regering-Cameron. Eerder was ook al bekendgemaakt dat Ken Clarke zich terugtrekt als minister zonder portefeuille.

Wijze raadsman

De Britse eerste minister David Cameron heeft al hulde gebracht aan de ontslagnemende minister. Hij was een van de leidende figuren van een generatie en is altijd een "naaste vertrouweling, wijze raadsman en goede vriend" geweest, zo klonk het.

Verwacht wordt dat er nog andere verschuivingen in de Britse regering zullen worden aangekondigd. Met de wijzigingen wil de regering zich voorbereiden op de parlementsverkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. (Belga/TV)

Onze partners