Britse kardinaal O'Brien neemt ontslag

25/02/13 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

De hoogste katholieke gezagsdrager van Groot-Brittannië, kardinaal Keith O'Brien, neemt ontslag als aartsbisschop van Edinburgh en St Andrews. Zijn naam wordt genoemd in een schandaal van ongewenste intimiteiten

Britse kardinaal O'Brien neemt ontslag

© Reuters

Keith O'Brien, de Schotse kardinaal, gooit de handdoek in de ring en neemt ontslag uit al zijn kerkelijke functies. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

De kardinaal gaf in november al aan ontslag te willen nemen na zijn 75e verjaardag op 17 maart. Toen aanvaardde de paus van de Rooms-Katholieke Kerk Benedictus XVII zijn ontslag "nunc pro tunc" (nu of later). Nu beslist O'Brien om al vroeger op te stappen.

Ongepast gedrag

De Britse kardinaal neemt vroeger ontslag nadat hij door drie priesters en een voormalig priester beschuldigd wordt van ongepast gedrag dat teruggaat tot dertig jaar geleden. De vier hebben een klacht ingediend bij Antonio Mennini, de nuntius van het Vaticaan in Groot-Brittannië.

In hun getuigenissen beschrijven de vier slachtoffers hoe ze als jonge geestelijken op ongepaste wijze benaderd werden door O'Brien. Hij begeleidde in de jaren 80 een seminarie voor priesters in opleiding in de buurt van Aberdeen. De mannen getuigen over ongewenst gedrag van O'Brien en intieme situaties.

Media-aandacht

Paus Benedictus XVI heeft het ontslag van O'Brien aanvaard. De kardinaal was de enige Britse geestelijke die zou meestemmen over de opvolger van de huidige paus, die op 28 februari zijn functie neerlegt. O'Brien trekt zijn deelname aan het conclaaf in omdat hij bang is dat de media-aandacht te veel op hem gericht zou zijn en niet op de verkiezing van de nieuwe paus.

De Britse kardinaal is een tegenstander van homorechten, homoadoptie en homohuwelijk. O'Brien kwam eerder in het nieuws toen hij pleitte voor afschaffing van het verplichte celibaat. (IVD)

Onze partners