Britse IS-strijdster wil eerste vrouw zijn die Amerikaan of Brit onthoofdt

James Foley © You Tube
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een Britse vrouwelijke strijdster bij de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft op het sociale netwerk Twitter aangekondigd de eerste vrouw te willen zijn die een Brits of Amerikaans staatsburger onthoofdt. Ondertussen is in Groot-Brittannië de jacht geopend op de Britse strijder die Amerikaans journalist James Foley ombracht.

Daags nadat beelden van de executie van Amerikaans journalist James Foley de wereld verafschuwden, plaatste een Britse extremiste de boodschap op het sociale netwerk Twitter dat zij de eerste vrouwelijke jihadi wil zijn die een Brit of Amerikaan vermoordt.

In de tweet vraagt ze om links naar de executievideo van ‘de journalist’. ‘Het Verenigd Koninkrijk moet wel geschrokken zijn’, lacht ze. ‘Ik wil de eerste Britse vrouw zijn die een Britse of Amerikaanse terrorist vermoordt.’

De vrouw plaatste het bericht via het profiel Ash Shamiyyah onder de naam Muhajirah fi Sham, wat zo veel betekent als ‘immigrant in Syrië’. De extremiste werd door de Britse krant Daily Mirror geïdentificeerd als Khadijah Dare uit Londen. Een twintiger die zich in haar tienerjaren reeds zou bekeerd hebben tot de islam.

De vrouw zou samen met haar zoontje naar Syrië getrokken zijn in 2012. Ze zou, nog volgens de krant, met een Turkse IS-strijder gehuwd zijn. Dare pronkt op haar Twitterpagina met foto’s van haar zoontje die een AK 47-geweer in de hand heeft.

Britse beul moet nog geïdentificeerd worden

Maar Dare is niet de enige Britse extremist die dreigementen de wereld instuurt. Ze is slechts een van de naar schatting 500 jonge Britten die zich bij de Islamitische Staat in Syrië en Irak aansloten.

In de executievideo van Foley is het Brits accent van de beul duidelijk te horen. In het geschokte Groot-Brittannië is de inlichtingendienst ondertussen aan het werk om de IS-strijder te identificeren.

De Britse krant The Guardian meldt uit bepaalde bronnen dat de Engelstalige jihadi die met een Londens accent sprak en John genoemd werd, de leider zou zijn van een groep Britse strijders die buitenlanders gijzelt in de Syrische stad Raqqa, een bolwerk van IS-rebellen.

‘Geen toeval dat Brit de moord pleegde’

Het was, volgens The Telegraph, bovendien geen toeval dat een Britse strijder de moord op Foley pleegde. ‘Het maakt allemaal deel uit van de goed doordachte PR-strategie van de Islamitische Staat’, schrijft James Alvarez, onderhandelaar bij gijzelingen. ‘De IS koos voor een Britse moordenaar, om zo maximale publiciteit te bereiken. Als ze niet wilden dat de wereld wist dat het om een Brit ging, had hij zijn mond wel gehouden.’

‘Ze willen door mensen gehaat worden’, gaat Alvarez verder op de website van de Britse krant. ‘En niets wekt meer haat op dan een Brit zoiets afschuwelijks te zien doen.’

‘Radicalisering counteren via sociale media’

De Britse regering staat voor een moeilijke taak. Ongeveer 250 Britse strijders zouden ondertussen uit Syrië teruggekeerd zijn. Zij worden nu goed in de gaten gehouden. Maar de grote uitdaging van de overheid is volgens Pauline Neville-Jones, ex-minister voor veiligheid en antiterrorisme, het tegenhouden van nieuwe strijders en daarbij het counteren van oproepen door jihadi’s op sociale media.

Neville-Jones suggereerde dat de Britse overheid moet investeren in groepen die op sociale media tegen de berichten van IS kunnen ingaan. Zo schrijft The Guardian. Volgens de ex-minister moet er worden nagedacht over ‘communicatie met die jongeren die willen vertrekken in een taal en op een manier die zij het best begrijpen’. Daarbij wil ze dus sociale media gebruiken om de oproepen van jihadi’s te counteren.

Daarnaast wil Neville-Jones een betere samenwerking met de Turkse overheid om de doorstroom van Britten via het land te verhinderen. Een dringende taak, meent ze, die effectiever moet worden uitgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content