'Britse inlichtingendienst tapt internet- en telefoonverkeer af'

22/06/13 om 14:00 - Bijgewerkt om 14:00

Uit documenten die Edward Snowden aan de krant The Guardian liet geworden, zou blijken dat de Britse geheime dienst grote hoeveelheden privégegevens aftapt en verwerkt.

'Britse inlichtingendienst tapt internet- en telefoonverkeer af'

© AFP

Het Britse Hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie (Government Communications Headquarters, GCHQ) verzamelt gegevens via optische vezelkabels die instaan voor het wereldwijde internet- en telefoonverkeer. Dat blijkt uit documenten die Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism, via de Britse krant The Guardian bekendmaakte. Volgens hem is het GCHQ "erger" dan zijn Amerikaanse tegenhanger NSA. Volgens die documenten verwerkt de geheime dienst grote hoeveelheden privégegevens en deelt het die met de NSA. Behalve e-mails, informatie op het sociale netwerk Facebook en telefoongesprekken kan de geheime dienst ook persoonlijke informatie dertig dagen lang bewaren voor analyse, in het kader van de operatie Tempora, die achttien maanden geleden startte.

"Het gaat niet enkel om een Amerikaans probleem. Het Verenigd Koninkrijk speelt een grote rol in de zaak", aldus Snowden aan The Guardian. "Ze (GCHQ) zijn erger dan de VS." Een woordvoerder van het GCHQ verklaarde dat de dienst de wet respecteert. "Onze inlichtingendiensten blijven handelen terwijl ze een strikt legaal kader respecteren", klonk het.

Spionageprogramma

Het spionageprogramma van de dienst bestaat uit twee grote onderdelen: "Mastering the Internet" en "Global Telecoms Exploitation". De documenten die The Guardian kon inzien, tonen dat de inlichtingendienst in 2012 toegang had tot meer dan 200 glasvezelkabels en dagelijks 600 miljoen telefonische conversaties afluisterde. In mei vorig jaar waren 300 GCHQ-analisten en 250 collega's bij de NSA aangeduid om in de data te grasduinen.

Eerder schreef de krant al dat de Britse regering in april en september 2009, toen leden van de G20 in Londen waren, de GCHQ diplomaten en buitenlandse politici liet bespioneren.

Het Amerikaanse gerecht stelde intussen de voormalige NSA-medewerker Snowden officieel in verdenking van spionage en vraagt Hong Kong hem uit te leveren. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners