Britse Conservatieven halen geen meerderheid

07/05/10 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

De Britse verkiezingen hebben geleid tot de overwinning van de conservatieven onder David Cameron, maar de partij heeft geen absolute meerderheid behaald.

Britse Conservatieven halen geen meerderheid

© Reuters

Nadat de resultaten in 615 van de 649 kiesdistricten geteld zijn, beschikken de conservatieven (de Tories) over 290 zetels, gevolgd door de Labourpartij met 247. De derde plaats is voor de Liberaal-Democraten met 51 zetels.

Uit de resultaten blijkt dat de Tories de absolute meerderheid, waarvoor ze minimaal 326 zetels nodig hebben, niet zullen halen.

De Labourpartij van Gordon Brown behaalt het slechtste resultaat sinds beging jaren tachtig. Premier Brown blijft er echter van overtuigd dat de partij aan de macht kan blijven. Volgens de premier is het zijn plicht om een sterke en stabiele regering te verzekeren.

Ontgoocheld

Voor David Cameron is dat geen optie. Cameron verklaarde eerder al dat Labour "de autoriteit niet meer heeft om het land te regeren" na de verkiezingsuitslag.

Nick Clegg, de leider van de liberaal-democraten, is naar eigen zegen ontgoocheld over de verkiezingsuitslag van zijn partij. Over een deelname aan een mogelijke coalitie met Labour wil Clegg het nog niet hebben.

Groenen

Ondertussen is de Green Party erin geslaagd om een eerste zetel binnen te halen. De overwinning is te danken aan de leidster van de partij, Caroline Lucas, die de overwinning in de wacht wist te slepen in het district Brighton Pavilion, in het zuidwesten van Groot-Brittannië.

Terwijl de groenen in talloze Europese parlementen en regeringen vertegenwoordigd zijn, slaagden ze er tot nu toe niet in om in Groot-Brittannië in het parlement te geraken. Reden daarvoor is het Britse verkiezingssysteem dat het moeilijk maakt voor kleine partijen om verkozen te geraken.

Lees meer over:

Onze partners