Britse ambtenaren krijgen cadeaubon bij winnende zaak tegen asielzoekers

16/01/14 om 09:49 - Bijgewerkt om 09:49

Britse ambtenaren worden beloond met een cadeaubon wanneer ze een beroepszaak tegen uitgeprocedeerde asielzoekers winnen.

Britse ambtenaren krijgen cadeaubon bij winnende zaak tegen asielzoekers

Groot-Brittannië promoot 'Goede migratie, niet massamigratie' © Reuters

De Britse krant The Guardian kon officiële documenten van de dienst Vreemdelingenzaken inkijken. Daaruit blijkt dat de overheid een 'target' heeft opgesteld om 70 procent van beroepszaken tegen uitgeprocedeerde asielzoekers te winnen. Ambtenaren die dat cijfer halen worden beloond met een cadeaubon van 25 of 50 pond (30 of 60 euro).

Critici stellen dat deze richtlijnen het vertrouwen in de rechtvaardigheid van het systeem sterk ondermijnen. 'Beambten die aangespoord worden om zaken tegen asielzoekers te winnen: dat is een schande voor zij die repressie en oorlog ontvluchten op zoek naar veiligheid. Dit is een nieuw dieptepunt in de migratiepolitiek', zegt advocaat Sarah Teather.

Hoog opgeleide buitenlanders

'Het winnen van beroepszaken is maar een van de criteria waarop het personeel wordt beoordeeld', reageert het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een afgevaardigde wilde niet weergeven hoeveel bonussen er reeds werden uitgereikt, maar The Guardian kon een parlementair onderzoek inkijken. Sinds juli 2012 kregen al elf ambtenaren een cadeaucheque voor 'individueel optreden in de rechtbank.'

De Britse regering, een coalitie van Conservatieven en Liberaaldemocraten, voert een strenger asielbeleid dan haar voorgangers. Ze hanteert selectieve toegangscriteria voor vluchtelingen om zo voornamelijk hoog opgeleide buitenlanders aan te trekken. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners