Brits parlement wil roken verbieden in auto's met kinderen

11/02/14 om 02:06 - Bijgewerkt om 02:06

Brits parlement wil roken verbieden in auto's met kinderen

Roken in de auto: binnenkort verboden in Groot-Brittannië met kinderen op de achterbank? © Getty Images/iStockphoto

Met een stemming maandag werd een eerste stap gezet in de richting van zo'n maatregel. Het voorstel kwam van de Labour-oppositie en werd in het Britse lagerhuis aangenomen met een duidelijke meerderheid van 376 tegen 107, waarmee de mening van het Hogerhuis werd gevolgd. Nu kan de regering de wet aanpassen zodat het verbod werkelijkheid wordt, maar ze is daar niet toe verplicht.

De maatregel stuit op verzet van verschillende conservatieve parlementsleden, ook binnen de regering. Tegenstanders noemen de wetgeving nutteloos, vrijheidsberovend of moeilijk toepasbaar. De conservatieve premier David Cameron was maandag niet in het parlement voor de stemming omdat hij overstroomde gebieden was gaan bezoeken, maar volgens zijn woordvoerder vindt de premier dat "de tijd is gekomen" voor zo'n maatregel.

In verschillende landen, waaronder Canada, de Verenigde Staten, Australië, Cyprus en Zuid-Afrika, bestaat er al nationale of regionale wetgeving die roken verbiedt in een wagen waarin kinderen meereizen. (Belga/TV)

Onze partners