Brits parlement stemt woensdag over bombardementen in Syrië - Labour is verdeeld

01/12/15 om 00:55 - Bijgewerkt om 00:59

De conservatieve Britse premier David Cameron heeft aangekondigd dat het Lagerhuis na een lange dag van debatten woensdag zal stemmen over de uitbreiding van de bombardementen tegen IS tot Syrië. Labourleider Jeremy Corbyn, die tegen een dergelijke uitbreiding is, laat zijn parlementsleden een vrije stem.

Brits parlement stemt woensdag over bombardementen in Syrië - Labour is verdeeld

De Britse premier David Cameron © REUTERS

Op dit ogenblik voert het Brits leger bombardementen uit tegen Islamitische Staat in Irak. Premier David Cameron is al langer voorstander van een uitbreiding van deze operaties naar Syrië, maar tot voor kort had hij daartoe geen meerderheid. Onder meer in zijn eigen partij, de Conservatieven, is er enige tegenkanting, en aangezien Camerons meerderheid klein is, wilde hij het niet riskeren. In zijn vorige regering, in 2013, was hij al eens teruggefloten door het parlement.

Na de aanslagen in Parijs denkt Cameron dat hij wel een veilige meerderheid zal vinden.

De eerder dit jaar verkozen oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zich herhaaldelijk en uitvoerig tegen een dergelijke uitbreiding uitgesproken, maar maandag kondigde hij aan dat parlementsleden van zijn Labour-partij ongebonden hun stem zullen kunnen uitbrengen. Een groep van misschien wel 100 parlementsleden binnen Labour zou ermee gedreigd hebben tegen het stemadvies van de leider in te gaan, en Corbyn legt zich met de vrije stemming neer bij die realiteit.

'380 tegen 260'

Volgens bepaalde schattingen zullen plusminus 100 Labourverkozenen met Cameron meestemmen, terwijl 20 tot 30 Conservatieven zoals Corbyn tegen zullen stemmen.

De BBC citeert "geïnformeerde gissingen" die uitkomen op 380 voorstemmers bij 260 tegen.

Corbyn is ook niet blij met de duur van het debat. Hij vindt dat voor zo'n belangrijke kwestie minstens 2 dagen moeten worden uitgetrokken. Cameron heeft echter besloten tot een stemming aan het eind van één lange debatdag.

(Belga/RR)

Onze partners