Brits parlement keurt verhoging collegegeld goed

09/12/10 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Onder protest van duizenden studenten heeft het parlement de verhoging van het inschrijvingsgeld aan de universiteiten goedgekeurd.

In Londen hebben donderdag duizenden studenten geprotesteerd aan het parlement terwijl dat het plan besprak om het inschrijvingsgeld aan de universiteiten op te trekken tot maximaal negenduizend pond (meer dan 10.000 euro) per jaar. Het plan werd uiteindelijk goedgekeurd.

De maatregel kadert in de besparingen van de regering-Cameron. Volgens de BBC stonden demonstranten donderdag neus aan neus met oproerpolitie. De politie riep versterkingen op die zich opstelden achter de metalen hekkens rond de parlementsgebouwen nadat het tot een confrontatie was gekomen tussen betogers en de ordediensten. Volgens Scotland Yard geraakten zes agenten gewond.

Studenten uit heel Groot-Brittannië verzamelden zich donderdag in Londen voor een dag van protest. De bespreking van de verhoging van het inschrijvingsgeld kwam er na weken van manifestaties door studenten en politieke verdeeldheid over de maatregel.

De Liberaal Democraten, die deel uitmaken van de regering, stonden onder druk om tegen te stemmen nadat de partij zich tijdens de verkiezingscampage had verzet tegen een verhoging van het inschrijvingsgeld.

De verhoging van het collegegeld kreeg donderdagavond uiteindelijk groen licht in het parlement. Volgens de BBC stemde van de Liberaal Democraten minder dan de helft voor. Zes conservatieve parlementsleden stemden tegen.

Onze partners