Brits Lagerhuis krijgt vetorecht tegen brexitdeal

Theresa May © REUTERS

De regering van Theresa May zal voor een brexitdeal nu ook in het parlement goedkeuring moeten vinden.

Het Britse Lagerhuis heeft vandaag nipt een amendement goedgekeurd waarmee de parlementsleden een vetorecht op de brexitdeal krijgen. 309 parlementsleden stemden voor het voorstel dat voorziet dat de brexitdeal aan het parlement moet voorgelegd worden, tegenover 305 tegenstemmen.

Het resultaat van de stemming komt slecht uit voor de Conservatieve premier Theresa May, die af te rekenen kreeg met een rebellie binnen de Tories. De Britse regering zal nu een brexitdeal moeten opstellen waar niet alleen Europa zich kan in vinden, maar dus ook een meerderheid van het parlement. Het was de eerste keer dat de regeringsleider een stemming over de Brexit verloor, het was ook haar eerste nederlaag in het parlement.

De regering had nog geprobeerd de rebellen volgens de partijtucht te laten stemmen. Maar een ultiem compromisvoorstel kwam volgens minister van Justitie Dominic Grieve, die het verzet mee op poten zette, ’te laat. De dissidente Tories voerden ook aan dat een en ander draaide om het behoud van de parlementaire soevereiniteit. Hardline-fans van de Brexit beschuldigden hen ervan “middelen te zoeken om het wetsontwerp (omtrent de Brexit) te laten ontsporen”. Volgens de Conservatief Iain Duncan Smith geeft het amendement de regering ook minder speelruimte in de onderhandelingen met de Unie.

De stemming heeft bij de Conservatieven inmiddels al één kop doen rollen, zo melden de commerciële zenders ITV en Sky. Omdat hij toonaangevend deelnam aan de rebellie is Stephen Hammond afgezet als vicepartijvoorzitter van de Tories. Volgens de openbare omroep BBC waren er twaalf Conservatieven die rebelleerden. Anderzijds stemden twee parlementsleden van Labour vanuit de oppositie mee met de regering.

Partner Content