Brits EU-lidmaatschap heronderhandelen niet onbespreekbaar voor Merkel

Duitsland sluit toekomstige wijzingen aan de Europese verdragen niet uit en wil daarbij een ‘constructieve partner’ zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met Brits premier David Cameron.

Na het gesprek met David Cameron, liet de Duitse regeringsleider weten dat het haar uitdrukkelijke wens was dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie zou blijven. Volgens Merkel zijn beide landen het over veel domeinen eens met elkaar. Premier Cameron zei optimistisch dat daar waar een wil is ook een weg is.

David Cameron (links) en Mark Rutte (rechts)
David Cameron (links) en Mark Rutte (rechts)© Reuters

Cameron probeert in Europa steun te vinden voor de wijzigingen die hij wil aanbrengen aan het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkijk. Berlijn is de laatste halte voor Cameron, nadat hij eerder vandaag de Poolse premier Ewa Kopacz ontmoet had. Hij sprak deze week ook al met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, Frans president François Hollande en de Nederlandse eerste minister Mark Rutte.

Vrijheid van verkeer taboe voor Duitsland

Erg concreet waren de regeringsleiders niet op de persconferentie na hun gesprek in Berlijn. Merkel zei dat ‘specifieke problemen’ voor toekomstige hervormingen al ter sprake waren gekomen nadat David Cameron de Britse parlementsverkiezingen won. Maar net als andere EU-lidstaten zijn er voor Duitsland ‘rode lijnen’.

David Cameron
David Cameron© Reuters

Zo mag er van Merkel bijvoorbeeld niet geraakt worden aan de vrijheid van verkeer. Ze hoopt naar eigen zeggen wel om zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van het Verenigd Koninkrijk. ‘We zouden graag deel uitmaken van het proces dat zich in Groot-Brittannië nu voltrekt en we zouden daarin graag een constructieve partner zijn.’

Hoewel bijvoorbeeld Frankrijk tegen een verdragswijziging gekant is, herhaalde Cameron dat veranderingen enkel zo bereikt konden worden. Tegelijk voegde Cameron daaraan toe dat niet de manier waarop die veranderingen er komen belangrijk is, maar wel de inhoud ervan.

Cameron wil bescherming Londense City

Merkel leek zich bij die visie aan te sluiten. ‘Als we het eens zijn over de inhoud, zouden we niet moeten zeggen dat het onmogelijk is om het verdrag te wijzigen. We moeten ons concentreren op de inhoud en niet te veel op de vormvereisten.’

David Cameron en Angela Merkel
David Cameron en Angela Merkel© Reuters

Premier Cameron liet na om dieper in te gaan op die ‘inhoud’ van de hervormingen, maar voorkomen dat migranten een beroep kunnen doen op de Britse sociale zekerheid hoort daar alvast zeker bij.

Hij wil ook de garantie krijgen dat de Londense City beschermd wordt in geval van een diepgaandere integratie van de eurozone. De EU mag bovendien gerust steeds nauwer samenwerken, maar dan moet Groot-Brittannië daar wel vrijgesteld van worden.

Referendum EU-lidmaatschap tegen 2017

Het is niet toevallig dat Cameron ook bij Angela Merkel langsgaat. De steun van de grootste economie van de Europese Unie is onmisbaar voor de Britse premier als hij zijn landgenoten voldoende hervormingen wil kunnen voorleggen. Voor het einde van 2017 mag de Britse kiezer tijdens een referendum immers oordelen of het Verenigd Koninkrijk nog zijn plaats heeft in de Europese Unie.

(NC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content