Brits, Duits en Turks leger houden Airbus-toestellen aan de grond na vliegtuigcrash in Spanje

10/05/15 om 15:12 - Bijgewerkt om 15:12

Zowel het Britse, Duitse als Turkse leger hebben beslist om hun vrachtvliegtuigen van het type Airbus A400M aan de grond te houden, tot de omstandigheden van de vliegtuigcrash van zaterdag in het zuiden van Spanje opgeklaard zijn.

Brits, Duits en Turks leger houden Airbus-toestellen aan de grond na vliegtuigcrash in Spanje

© reuters

Een vliegtuig van het type Airbus A400M stortte zaterdag neer in de buurt van de luchthaven van Sevilla tijdens een testvlucht. Daarbij kwamen al minstens vier mensen om het leven. Twee mensen werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Groot-Brittannië beschikt sinds november over twee A400M-toestellen en wacht nog op de levering van 22 nieuwe toestellen. De vrachtvliegtuigen die reeds in hun bezit zijn, zullen niet meer uitvliegen tot bekend is, of een technisch mankement dan wel een fout van de piloot aan de basis van het ongeluk ligt.

Het Duitse leger beschikt over één toestel en houdt dat ook voorlopig aan de grond. Ook België heeft zeven van die toestellen besteld, ter opvolging van de verouderde C-130 Hercules van Amerikaanse makelij. De Franse defensie besliste zondag om te blijven werken met hun Airbus A400M-toestellen. "We beschikken niet over informatie die ons ertoe kan aanzetten om te stoppen met het gebruik van onze vloot", zegt kolonel Jean-Pascal Breton. Frankrijk heeft zes A400M-toestellen en nog 50 nieuwe in bestelling, waarvan er nog vier zullen worden afgeleverd in 2015.

Turkije heeft later op zondag ook aangekondigd dat alle vluchten met dit type "uit veiligheidsoverwegingen" geannuleerd worden, aldus het Turkse persagentschap Anatolie. Een bron binnen de Turkse defensie-industrie weet dat het neergestorte toestel voor de Turkse defensie bestemd was. Turkije bestelde bij Airbus tien A400M-toestellen. Vorig jaar werden er al twee geleverd, in 2015 moeten er nog twee worden afgeleverd. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners