Brexitstrategie goedgekeurd: ‘Een gratis Brexit is niet mogelijk’

Charles Michel © Belga

De leiders van de 27 Europese lidstaten hebben unaniem de richtsnoeren goedgekeurd voor de onderhandelingen met de Britten over de Brexit. Premier Charles Michel heeft geen gevoel van “rancune of revanche” tegenover de Britten, maar staat op zijn strepen.

De staatshoofden en regeringsleiders zijn in Brussel bijeengekomen om de strategie voor de onderhandelingen over de Britse uitstap uit de Europese Unie vast te leggen. Premier Charles Michel heeft geen gevoel van “rancune of revanche”, maar staat op zijn strepen. “Er zal geen gratis Brexit zijn. Als men een beslissing neemt, moet men de gevolgen dragen.”

Een maand nadat Groot-Brittannië de echtscheiding aanvroeg, hebben de leiders van de 27 andere lidstaten zaterdag de onderhandelingsrichtsnoeren unaniem goedgekeurd.

Centraal in de richtsnoeren staat dat de onderhandelingen gefaseerd zullen verlopen. Er kan pas over de toekomstige relaties en een handelsakkoord met de Britten gesproken worden als er “voldoende vooruitgang” is geboekt in de boedelscheiding. De Britten zouden liever parallelle onderhandelingen voeren. Met voldoende vooruitgang bedoelen de Europese leiders dat er duidelijkheid moet zijn over het behoud van rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië (en omgekeerd). Ze willen ook dat er geen “harde grens” komt tussen Ierland en Noord-Ierland. De leiders willen in de eerste fase ook de financiële verplichtingen van Groot-Brittannië aan de EU afwikkelen. Er wordt gesproken over een factuur van 60 miljard euro, maar Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker wil zich nog niet op een bedrag vastpinnen.

“Er zijn voorzichtige schattingen, maar er ligt nog geen precies geformuleerde vraag op tafel”, zei hij zaterdag.

De Brexit is een moeilijk moment, een delicaat moment voor de toekomst van Europa, maar dat kan ook opportuniteiten bieden.

Charles Michel

“Ik ben positief verbaasd dat we in een paar weken een akkoord hebben gevonden met 27 lidstaten over een strategie”, zei Michel, die opmerkte dat het de Britten “verscheidene maanden en vele wendingen heeft gekost om het nog maar eens te raken over een brief”. Wel beseft de premier dat “het in de volgende stappen af en toe moeilijker zal worden om onze eenheid te bewaren”. Het risico bestaat immers dat Londen zal proberen de Europeanen te verdelen. “In die val mogen we niet trappen.”

“Rancune” is premier Michel naar eigen zeggen vreemd. Hij wenst “intelligente” en “loyale” Brexit-onderhandelingen. De premier beklemtoonde dat Europa wel vaart bij een economisch goed presterend Groot-Brittannië en vice versa. Dat geldt niet in het minst voor België. Ons land, en met name Vlaanderen, behoort tot de lidstaten die het meeste handel drijven met de andere kant van het Kanaal. “Iedereen, niet enkel Vlaanderen, pleit voor goede en snelle onderhandelingen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen voor burgers, bedrijven en economische actoren. Maar eerst moet er meer duidelijkheid komen over de voorwaarden van de scheiding”, aldus de premier, die verzekerde dat binnen de regering iedereen op dezelfde golflengte zit en dat hij ook regelmatig overleg zal plegen met de deelstaten.

De leiders wisselen zaterdag ook al een eerste keer van gedachten over de verhuis van twee Europese agentschappen uit Londen naar het vasteland. Ook België is geïnteresseerd. “De Brexit is een moeilijk moment, een delicaat moment voor de toekomst van Europa, maar dat kan ook opportuniteiten bieden. Er zijn bedrijven die naar Europa kijken, ook naar België en Brussel. Dat betekent dat we een positieve, actieve en aantrekkelijke rol moeten spelen en dat doen wij ook.”

De Britse regering had eind vorige maand officieel haar verzoek tot vertrek uit de Europese Unie aangemeld. De onderhandelingen over de uitstap mogen maximaal twee jaar in beslag nemen. Verwacht wordt dat de leiders in de herfst een eerste tussenbalans zullen opmaken. Dan moet duidelijk worden of de voorwaarden voor de start van handelsgesprekken vervuld zijn.

Partner Content