Brexit: weinig hoop op doorbraak bij zesde onderhandelingsronde

David Davis en Michel Barnier (R) © Belga Image

De Europese en Britse onderhandelaars zijn aan de zesde onderhandelingsronde over de brexit begonnen. Een stand van zaken.

Bijna vijf maanden na de start van de brexitonderhandelingen zoeken de Europese en Britse onderhandelaars nog steeds naar een compromis over de belangrijkste knelpunten van de boedelscheiding.

‘Het is nu de hoogste tijd om essentiële principes van een ordelijke terugtrekking te verduidelijken’, zo tweette hoofdonderhandelaar Michel Barnier donderdag naar aanleiding van de start van de zesde, ultrakorte onderhandelingsronde.

Knelpunten

Veel is er niet veranderd sinds de Europese leiders in oktober hadden vastgesteld dat de gesprekken over de boedelscheiding nog niet voldoende waren opgeschoten en het licht dus nog niet op groen kon voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelaties en een eventuele overgangsperiode na het Britse vertrek eind maart 2019.

Voor deze zesde onderhandelingsronde koesteren de Europeanen ook weinig hoop op een grote doorbraak.

Vrijdag sluiten Barnier en zijn Britse gesprekspartner David Davis de gesprekken alweer af.

Barnier eist nog steeds meer Britse toezeggingen over de drie voornaamste elementen van de boedelscheiding: de vrijwaring van de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, een oplossing voor de Ierse grenskwestie en de vereffening van de rekeningen.

Deadline

De Europeanen geven de Britten nog een viertal weken om over de brug te komen. Zoniet dreigen de leiders ook in december hun fiat niet te geven voor de start van de handelsgesprekken. ‘Alles is gereed om vanaf 1 januari te starten, maar indien we eind november of in de eerste week van december niet alles bezegeld hebben, dan wordt dit perspectief uitgesteld tot februari of maart’, aldus een Europese diplomaat.

Het Europees Parlement reageerde woensdag al afwijzend op het laatste Britse voorstel over de burgerrechten. ‘Er moeten nog steeds belangrijke kwesties opgelost worden’, klonk het bij brexitonderhandelaar Guy Verhofstadt.

Ook de financiële afwikkeling blijft een probleem. De Britten hebben tot dusver 20 miljard euro in het vooruitzicht gesteld. Europees Parlementsvoorzitter Antonio Tajani nam een bedrag van ’50 tot 60 miljard euro’ in de mond.

Gerommel

Intussen blijft de Britse regering in het sukkelstraatje. Bovenop de interne verdeeldheid over de brexit zag de Britse premier Theresa May met Michael Fallon en Priti Patel in één week tijd twee regeringsleden vertrekken.

De onzekerheid speelt ook de economie parten. Terwijl de Commissie de groeiverwachtingen voor de eurozone flink opkrikte, stuurde ze donderdag haar prognoses voor het Verenigd Koninkrijk neerwaarts bij. De economie zou er dit jaar slechts 1,5 procent groeien, in de lente ging de Commissie nog uit van 1,8 procent.

Partner Content