Brexit-strijd nog niet beslecht in nieuwe peilingen

© REUTERS

Ruim drie weken voor het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie lijkt de strijd tussen ‘Remain’ en ‘Leave’ allesbehalve beslecht. In een bevraging voor de internationale editie van de Duitse krant Handelsblatt houden beide kampen elkaar perfect in evenwicht, een peiling in opdracht van de Britse krant The Guardian geeft een voorsprong aan ‘Leave’.

In de telefonische peiling van The Guardian sprak 45 procent van de meer dan 1.000 respondenten zich uit voor Brexit en 42 procent voor het behoud van het lidmaatschap. Dertien procent zei het niet te weten. Wordt die laatste categorie buiten beschouwing gelaten, dan haalt ‘Leave’ het met 52 tegen 48 procent.

De vorige peiling in de Britse krant kwam twee weken geleden nog uit op een comfortabele voorsprong van 55 tegen 45 procent voor ‘Remain’. Volgens de peiling in Handelsblatt zouden zowel ‘Remain’ als ‘Leave’ dan weer 40 procent van de kiezers achter zich hebben. De peilingen duiden er alleszins op dat de opkomst en de keuze van de onbesliste kiezers van pivotaal belang worden. Zo dreigt het inspelen op angst en onzekerheid een nog groter leidmotief te worden in de laatste campagneweken.

Migratie versus economie

‘Leave’ waarschuwt daarbij vooral voor de oncontroleerbare immigratiestromen uit andere lidstaten van de EU, ‘Remain’ voor de desastreuze economische gevolgen van een Brexit. In Handelsblatt lijkt meer dan twee op vijf Britten te geloven dat Groot-Brittannië ook na een vertrek vrijhandel met de EU kan behouden zonder financiële bijdrage of concessies inzake het vrije verkeer. Hoe de andere lidstaten zouden reageren op een Brexit, blijft voorlopig onduidelijk.

De Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier beklemtoonde dinsdag nogmaals dat elke discussie over een plan B contraproductief is en tot “speculaties” leidt “die een ongewenste invloed zouden kunnen hebben op de voorbereiding van het Britse referendum” van 23 juni.

‘Spook van de instorting lijkt niet het beste antwoord’

Steinmeier reageerde op een artikel in The Financial Times, dat meldde dat vertegenwoordigers van grote lidstaten als Duitsland, Frankrijk en Italië vorige week in Brussel in alle discretie vergaderden over de aanpak van een eventuele Brexit.

Moet Groot-Brittannië hard aangepakt worden om een voorbeeld te stellen? Is er een nieuw wervend initiatief voor Europa nodig? Europees president Donald Tusk wil alvast een “open” en “eerlijk” debat lanceren naar aanleiding van de zestigste verjaardag van het verdrag van Rome. Verdere integratie is volgens hem niet aan de orde. “Het spook van een instorting waart rond Europa en de visie van een federatie lijkt me niet het beste antwoord te zijn”, verklaarde de Pool maandagavond op een bijeenkomst van de Europese Volkspartij in Luxemburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content