Live Brexit: Nigel Farage stapt op als Ukip-leider - 'Regering moet positieve kanten brexit voorstellen'

23/06/16 om 08:58 - Bijgewerkt op 04/07/16 om 17:11

De keuze van 52 procent van de deelnemers aan het EU-referendum om de Unie te verlaten, joeg de voorbije tien dagen een ware schokgolf door het Verenigd Koninkrijk en zorgt voor een politieke aardbeving. Volg alles over de brexit hier LIVE.

Brexit: Nigel Farage stapt op als Ukip-leider - 'Regering moet positieve kanten brexit voorstellen'

© reuters

 • Bart Osaer

  Theresa May: 'Geen garantie dat EU-burgers in Groot-Brittannië mogen blijven'

  De toekomst van EU-burgers binnen de grenzen van het Verenigd Koninkrijk oogt onzeker na het brexitreferendum. Zou het kunnen dat EU-burgers het land worden uitgewezen wanneer de Britten daadwerkelijk uit de Europese Unie stappen? Die mogelijkheid valt in ieder geval niet uit te sluiten, blijkt uit de woorden van Theresa May, kandidaat-opvolger van David Cameron.

  Theresa May

  Theresa May © REUTERS

 • Naomi Skoutariotis

  De brexit-schoenen van Nigel Farage

  Een opmerkelijke tweet van Lily Allen, met een nog opmerkelijkere foto van Nigel Farage (let vooral op zijn schoenen).

 • Naomi Skoutariotis

  Nigel Farage neemt ontslag als leider van Ukip: 'Ik heb mijn deel gedaan' (video)

  De Britse euroscepticus Nigel Farage neemt ontslag als leider van de Britse partij Ukip. 'Ik ben van één zaak overtuigd: jullie hebben het laatste land nog niet gezien dat de EU wil verlaten.'

  Lees het volledige stuk en bekijk zijn verklaring hier.

 • Naomi Skoutariotis

  Johnson: "Regering moet positieve kanten Brexit voorstellen"

  Boris Johnson, de voormalige burgemeester van Londen en pleitbezorger van de Brexit, beschuldigt de Britse regering ervan de positieve kanten van een Britse uitstap uit de Europese Unie niet te hebben voorgesteld. De regering moet daar nu duidelijk over zijn, schreef hij in de krant The Telegraph. Volgens hem kan de overheid daarvoor ook niet wachten op een nieuwe premier.

 • Naomi Skoutariotis

  'Het is geen goed moment voor grote visies' (Wolfgang Schäuble)

  Na de schok van de Brexit moet de Europese Unie zich dringend buigen over concrete problemen, in plaats van zich te verliezen in grote toekomstvisies, om zo het vertrouwen van de Europeanen terug te winnen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verklaard in de Duitse krant Welt am Sonntag.

 • Naomi Skoutariotis

  'Brexit, een gele kaart voor de arrogantie van de Europese Unie'

  'Laat de brexit een les zijn in democratie voor de Europese elite die het plebs te dom vindt om te stemmen omdat ze de zegeningen van de EU niet begrijpen', vindt Jean-Marie Dedecker. 'Het is net dat argument waarmee het vrouwenstemrecht een eeuw lang werd tegengehouden.'

  Lees hier zijn opiniestuk.

 • Tienduizenden mensen op anti-brexit-betoging in Londen

  Op een manifestatie tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie werden zaterdag in Londen tienduizenden deelnemers verwacht. De betoging werd georganiseerd via de sociale media en vertrok rond de middag. "Let's march, let's protest, and let's stop Brexit!", luidt de slogan.

  "We kunnen de brexit vermijden door het referendum naast ons neer te leggen als finaal verdict en door onze vinger van de zelfvernietigingsknop te halen", luidt het. Het parlement wordt gevraagd "voorzichtiger om te springen met onze democratie". Het parlement is dan ook de logische eindbestemming van de mars. Volgens de organisatoren zouden ongeveer 40.000 mensen zijn komen opdagen.

 • Rudi Rotthier

  Frans minister: niet 'de buit opdelen' na brexit

  Europese landen moeten zich niet inlaten met een soort "opdelen van de buit" door bedrijven weg te lokken uit Groot-Brittannië. Dat zegt de Franse minister van Financiën, Michel Sapin.

  Volgens Sapin zou een dergelijke opstelling "totaal onfatsoenlijk en schadelijk" zijn. Het Britse besluit moet gerespecteerd worden. "We kunnen sommige bedrijven begeleiden, maar we gaan geen contact met ze opnemen en zeggen: verlaat Groot-Brittannië en kom naar ons toe. Als ze het willen doen, moeten ze dat zelf doen" aldus de minister. Het is volgens Sapin nog te vroeg om in te schatten wat de impact van de brexit zal zijn op de groei van de economie van Frankrijk en de eurozone, maar hij heeft "vertrouwen dat het herstel komende tijd zal doorzetten".

  (Belga)

 • Naomi Skoutariotis

  Pijnlijk interview met Boris Johnson (video)

 • Naomi Skoutariotis

  Hollande: 'Brexit kan niet geannuleerd of uitgesteld worden.'

  Een brexit kan niet uitgesteld of geannuleerd worden, zo heeft de Franse president François Hollande verklaard. 'Deel uitmaken van de Europese Unie heeft zo zijn voordelen, en ik denk dat de Britten dat nu pas beginnen in te zien. Maar de beslissing is genomen, daar moeten nu de gevolgen van gedragen worden.'

 • Naomi Skoutariotis

  Michael Gove en Theresa May niet van plan om Brexit dit jaar al op te starten

  Wordt Michael Gove de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, dan zullen de Britten allerminst haast maken met hun vertrek uit de Europese Unie. Gove is immers niet van plan om voor eind dit jaar officieel artikel 50 in te roepen, zo zei hij vrijdag op een persconferentie.

  De huidige minister van Justitie voerde campagne voor een Brexit, maar zegt het Britse vertrek pas officieel op gang te willen trappen wanneer zijn land er klaar voor is. "Ik verwacht niet dat het dit jaar al gelanceerd zal worden", klonk het. "Wij zijn meester over de agenda, we zullen dit pas doen wanneer we klaar zijn." Volgens Gove zullen trouwens wel degelijk "voorafgaande gesprekken" nodig zijn. Iets waar de rest van de Europese Unie niet van wil weten.

  Goves belangrijkste concurrente, Theresa May, zei eerder al dat ook zij artikel 50 niet wil inroepen voor het einde van het jaar. (Belga)

 • Naomi Skoutariotis

  Juncker herhaalt dat vrij verkeer van personen niet zal veranderen

  Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft vrijdag in de Slovaakse hoofdstad Bratislava herhaald dat het vrije verkeer van personen "niet zal veranderen". De Britse premier David Cameron zou graag aan dat vrije verkeer morrelen, in het kader van de nieuwe relaties die de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk moet zien te vinden.

  "Wie toegang wil tot de eenheidsmarkt moet daar alle gevolgen van aanvaarden", herhaalde Juncker. Hij sprak op een persconferentie in Bratislava. Die lidstaat neemt de komende zes maanden het voorzitterschap van de EU waar. Cameron had op de voorbije EU-top in Brussel gezegd dat een hervorming van het vrije verkeer van personen "de sleutel" was voor de nieuwe relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, nu de Britten de EU verlaten.

  "Het vrije verkeer van werknemers is een fundamentele vrijheid van de EU en dat zal niet veranderen", zei Juncker vrijdag. Hij vindt dat de Britten zo snel mogelijk de procedure voor hun uitstap uit de EU in gang moeten zetten. "Er is geen tijd te verliezen, die onzekerheid kan niet blijven duren". De Slovaakse premier Robert Fico sluit zich daar bij aan: van onderhandelingen over vernieuwde relaties tussen de Unie en de Britten kan geen sprake zijn zolang Londen de Brexit niet officieel maakt. (Belga)

 • Naomi Skoutariotis

  Tsjechische president pleit voor EU-referendum

  Tsjechisch president Milos Zeman pleit voor een referendum over het EU-lidmaatschap van zijn land. "Ik behoor zelf niet tot het kamp dat hoopt op een uittrede, maar dat neemt niet weg dat ik alles zal doen om een referendum te organiseren waarin alle meningen aan bod kunnen komen", verklaarde Zeman bij een ontmoeting met burgers van de stad Velke Mezirici. Dat meldt de publieke omroep CRo vrijdag. (Belga)

 • Naomi Skoutariotis

  De paradox van de brexit: we willen goedkoop leven, maar niet de mensen die dat mogelijk maken

  De brexit legt een vreselijke paradox bloot, schrijft Knack-redacteur Dirk Draulans: we willen wel een grote markt, maar niet als dat betekent dat we er vreemde mensen bij moeten nemen.

  Lees hier het volledige stuk.

 • Naomi Skoutariotis

  Britse politie: '5 keer meer meldingen haatmisdrijven sinds brexit'

  In het Verenigd Koninkrijk is het aantal haatmisdrijven fors toegenomen sinds de uitslag van het brexit-referendum: van gemiddeld 63 meldingen schoot het naar 331.

  Lees hier meer.

Onze partners