Brexit: Merkel waarschuwt Britten voor ‘illusies’

'Merkel zit gebeiteld. Als ze geen grote fouten maakt tenminste.' © Reuters

Groot-Brittannië moet zich niet de “illusie” maken dat het na de Brexit nog over dezelfde rechten zal beschikken als een lidstaat van de Europese Unie. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag nogmaals onderstreept in een tussenkomst in het Duitse parlement.

Zaterdag leggen Merkel en de andere staatshoofden en regeringsleiders de krachtlijnen van de Europese onderhandelingspositie voor de Brexit vast.

Ik heb het gevoel dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken.

Angela Merkel

“Een derde land geniet niet van dezelfde rechten, of meer voordelige rechten, als een lidstaat. Dat lijkt misschien evident, maar ik moet het jammer genoeg nogmaals duidelijk zeggen want ik heb het gevoel dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken op dit vlak”, zo verklaarde Merkel donderdag in de Bundestag. Zelfs geloven dat de Britten minstens bijna hun huidige voordelen kan behouden, is volgens de bondskanselier “verloren tijd”.

Merkel verwacht zich aan “moeilijke” onderhandelingen. “Daarover bestaat geen twijfel.” De Duitse christendemocrate beklemtoonde dat beide partijen eerst “op bevredigende wijze” afspraken moeten maken over de boedelscheiding, zoals de uitstaande factuur voor Londen. Pas nadien kan er gesproken worden over de toekomstige relaties. Hoewel de Britten liefst zo snel mogelijk over de toekomst zouden willen praten, is deze werkwijze volgens Merkel “onherroepelijk”.

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië zullen naar verwachting na de vervroegde Britse parlementsverkiezingen van 8 juni van start gaan. Zaterdag leggen de staatshoofden en regeringsleiders de richtsnoeren vast die de Europese Commissie moet volgen in de onderhandelingen met de Britse regering. In de aanloop naar die top buigen de ministers van Europese Zaken zich in Luxemburg nog eens over de tekst.

Partner Content