Brexit: Labour wil overgangsperiode voor interne markt en douane-unie

Schaduwminister voor de brexit Sir Keir Starmer (Labour), 25 april 2017. © Reuters

De Britse oppositiepartij Labour wil dat Groot-Brittannië nog deel kan uitmaken van de interne markt en de douane-unie tijdens een overgangsperiode nadat de brexit een feit is.

Dat heeft schaduwminister voor de brexit Sir Keir Starmer verklaard in The Observer. Het voorstel impliceert een vrij verkeer van werknemers na het officiële vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) in 2019.

Starmer verklaarde dat een transitieperiode nodig is om te vermijden dat de economie ‘op de rand van de afgrond’ terechtkomt.

De Labour-topman kreeg van tegenstanders lang de kritiek dat hij geen duidelijk standpunt had over welke deal Groot-Brittannië na de brexit moet nastreven.

Starmer verklaarde in zijn opiniebijdrage zondag dat een transitieperiode nodig is om te vermijden dat de economie ‘op de rand van de afgrond’ terechtkomt. Zo kunnen goederen en diensten blijven bewegen tussen de EU en Groot-Brittannië terwijl de complexe onderhandelingen over het permanente akkoord worden voortgezet.

‘Labour zou een overgangsakkoord nastreven dat dezelfde basisvoorwaarden heeft als die die we nu hebben met de EU’, schrijft hij. ‘Dat betekent dat we in een douane-unie zouden willen blijven met de EU en deel willen blijven uitmaken van de interne markt tijdens die periode.’

De schaduwminister gaf geen informatie over hoe lang de overgangsperiode zou duren, enkel dat die ‘zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig’ zou zijn.

Na de overgangsperiode ‘zouden de voordelen van de douane-unie en de interne markt behouden worden’ in de relatie tussen Groot-Brittannië en de EU, maar hoe dat in de praktijk moet gebeuren ‘is ondergeschikt aan het resultaat’.

In een soort van douane-unie blijven met de EU is een ‘mogelijke eindbestemming voor Labour’, aldus Starmer, maar ‘daarover moeten onderhandelingen worden gevoerd’. ‘Labour is dan ook flexibel over de vraag of de voordelen van de interne markt het best behouden worden door het onderhandelen van een nieuwe interne marktrelatie of door te beginnen vanuit een op maat gemaakt handelsakkoord’, klinkt het.

Het uiteindelijke akkoord moet beantwoorden aan ‘de noodzaak voor een effectiever migratiebeleid’, besluit het oppositielid.

Europese en Britse onderhandelaars vatten normaliter maandag in Brussel de derde onderhandelingsronde over de brexit aan. Brexitminister David Davis riep de EU eerder op de dag nog op om zich ‘flexibel’ op te stellen.

Partner Content