Breuk in regeringskartel Berlusconi

30/07/10 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Een groep aanhangers van Gianfranco Fini heeft beslist zich af te splitsen en zelfstandig door te gaan.

Binnen het Volk van de Vrijheid, de regeringspartij van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, is er een breuk ontstaan. Berlusconi vroeg zijn medestander Gianfranco Fini afstand te doen van het Kamervoorzitterschap, maar die heeft dat geweigerd. Een groep aanhangers van Fini heeft intussen beslist zich af te splitsen.

Het Volk van de Vrijheid is een kartel van Forza Italia, de partij van Berlusconi, en van de Alleanza Nationale van Fini. Het werd vorig jaar door beiden opgericht.

Berlusconi vroeg Fini in de loop van donderdag om te verzaken aan het Kamervoorzitterschap. Groeiende dissidentie van Fini was de reden die daarvoor werd ingeroepen.

Fini weigerde echter ontslag te nemen. De partij van de premier keurde daarop donderdagavond laat een document goed waarin de houding van Fini fel gehekeld wordt.

De laatste tijd liepen de spanningen tussen Berlusconi en Fini op nadat die laatste zich openlijk had geërgerd aan schandalen binnen de partij.

Vrijdag besliste een groep aanhangers van Fini zich af te splitsen en zelfstandig door te gaan. Het zou gaan om 32 leden die zich verenigen onder de naam Toekomst en Vrijheid voor Italië. Fini zelf zou geen deel uitmaken van de groep.

Onze partners