Breuk in rechtse Israëlische regering

07/07/14 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman van het extreemrechtse Beitenu (Ons Huis Israël), heeft gezegd dat zijn partij zal breken met Likoed van premier Benjamin Netanyahu.

Breuk in rechtse Israëlische regering

Avigdor Lieberman (links) en Benjamin Netanyahu (rechts). © Reuters

Het uiterst rechtse Beitenu van Avigdor Lieberman zegt de alliantie met de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu op.

De breuk tussen de regerende rechtse Israëlische partijen is volgens de Moldavische politicus te wijten aan 'diepgaande meningsverschillen met Netanyahu.' Lieberman vindt dat Netanyahu te zacht tegen de islamitische beweging Hamas optreedt.

Sinds de moord op drie Israëlische tieners en een Palestijnse jongen, is het geweld tussen beide gebieden geëscaleerd. Israël wijst Hamas met de vinger, maar de militanten hebben de moord op de Israëlische tieners noch geclaimd, noch ontkend. Ondertussen werden in Israël zes verdachten opgepakt voor de moord op de 16-jarige Palestijn.

Liebermans Beitenu en Netanyahu's Likoed besloten tot een samenwerkingspact voor de verkiezingen van januari 2013. Hoewel dat pact nu opgeblazen wordt, is Beitenu niet van plan uit de regeringscoalitie te stappen. (Belga/WB)

Onze partners