Breivik weigert 'informatie te geven die kan leiden tot meer arrestaties'

18/04/12 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Anders Behring Breivik weigert op de derde dag van zijn proces de namen van zijn buitenlandse contacten te geven. 'Ik wil geen informatie geven die kan leiden tot andere arrestaties'

Breivik weigert 'informatie te geven die kan leiden tot meer arrestaties'

© Reuters

Met een ondervraging over zijn contacten met andere nationalistische militanten is het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik voortgezet. Het openbaar ministerie wil zich op de periode van 2001 tot 2006 toespitsen, waarin hij zijn haat voor alles wat multicultureel is en zijn politieke ideologie ontwikkelde.

Buiten Noorwegen contacten gezocht

Breivik had vooral via het internet contacten met gelijkgestemden gezocht, verklaarde de 33-jarige Noor, die afgemat en gelaten overkwam. Op de derde dag van zijn proces zei hij dat hij buiten Noorwegen contacten heeft gezocht om op die manier te vermijden dat de politie hem in het vizier kreeg. Namen wilde hij echter niet geven.

"Ik had de indruk dat de meeste militante nationalisten in Noorwegen geschaduwd werden", zei hij tijdens een verhoor door openbaar aanklager Inga Bejer Engh. "Dat was een groot probleem want je wil niet geregistreerd worden."

Breivik: 'Jullie kunnen die beter gewoon overslaan'

Namen van zijn contacten wilde Breivik niet geven: "Ik wil geen informatie geven die kan leiden tot andere arrestaties. Jullie kunnen dit onderwerp beter gewoon overslaan", zei de 33-jarige massamoordenaar.

Breivik, die zich voor de dood van 77 mensen moet verantwoorden, wordt in Oslo nog tot volgende maandag ondervraagd. Hij is wegens terrorisme en moord met voorbedachten rade aangeklaagd. (Belga/SD)

Onze partners