Breivik: 'Psychiatrisch rapport staat vol verzinsels'

25/04/12 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

De persoon die in het rapport wordt beschreven "ben ik niet", zei Breivik.

Breivik: 'Psychiatrisch rapport staat vol verzinsels'

© Reuters

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft een gerechtelijk psychiatrisch rapport afgewezen, dat hem ontoerekeningsvatbaar verklaart. Zogenaamde door hem afgelegde verklaringen in gesprekken met gerechtelijke psychiaters zijn "verzinsels", verklaarde de 33-jarige dader voor de rechtbank in Oslo.

De persoon die in het rapport wordt beschreven "ben ik niet", zei Breivik. De psychiaters zijn niet competent om hem te beoordelen, voegde hij er nog aan toe.

Geestestoestand

De kwestie over de geestestoestand van Breivik is op het proces in Oslo van groot belang en kan een doorslaggevende invloed hebben of hij zijn straf in de gevangenis moet uitboeten of naar een psychiatrische kliniek wordt verwezen. Een gerechtelijk rapport van november had Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard. Dat resultaat werd door de publieke opinie op felle kritiek onthaald en werd ook door experten in twijfel getrokken.

Daarom werd een tweede beoordeling voorgeschreven. Breivik beweerde dat in het rapport meer dan 200 fouten staan - hij eist de volle verantwoordelijkheid voor zijn daden op. Hij had de gerechtspsychiaters gevraagd of ze ooit een politiek gemotiveerde dader onderzocht hadden, zei Breivik voor de rechtbank. "Dat hadden ze niet. Volgens mij zijn ze incompetent", voegde hij eraan toe. Een tweede rapport had hem wel toerekeningsvatbaar verklaard. De beide expertenteams volgen het proces en zullen later gehoord worden.

Massamoordenaar

Breivik had op 22 juli 2011 in totaal 77 mensen gedood. In een bloedbad op het fjordeneiland Utoya stierven 69 deelnemers aan een zomerkamp van de jeugdorganisatie van de Noorse sociaaldemocraten. Acht mensen kwamen om bij een explosie in het stadscentrum van Oslo, meer dan 200 liepen verwondingen op.

Breivik staat terecht wegens terrorisme en moord met voorbedachte rade. Hij heeft de feiten bekend, maar acht zich niet schuldig. Het proces zal in totaal tien weken duren, het vonnis wordt midden juli verwacht. (Belga/INM)

Onze partners