Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard

29/11/11 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

Procureur Svein Holden in Oslo heeft op een persconferentie bevestigd dat twee gerechtspsychiaters Anders Breivik ontoerekeningsvatbaar hebben bevonden.

Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard

© epa

De Noor Anders Behring Breivik kan voor de dood van 77 mensen waarschijnlijk niet voor de rechtbank ter verantwoording worden geroepen. Twee gerechtspsychiaters hebben de 32-jarige massamoordenaar verrassend ontoerekeningsvatbaar verklaard. Breivik had op 22 juli eerst in de regeringswijk van Oslo een aanslag met een bomauto gepleegd en vervolgens op het eiland Utøya een bloedbad aangericht onder jonge mensen.

'Paranoïde schizofrenie'
De deskundigen zijn in hun voorgelegd rapport tot de bevinding gekomen dat Breivik psychotisch was. Hij heeft mettertijd een "paranoïde schizofrenie" ontwikkeld.

De definitieve beslissing over de toerekeningsvatbaarheid wordt door de bevoegde rechtbank getroffen. Als de rechtbank zich aansluit bij de visie van de psychiaters kan Breivik niet veroordeeld worden, maar enkel door een verdict voor onbeperkte tijd verwezen worden naar een psychiatrische instelling. (Belga/TE)

Onze partners